"Skulle åka i fängelse – här får de statsbidrag"

Borås Artikeln publicerades

– Det ska göra ont att komma tillbaka till Sverige om du stridit för Islamiska staten.

Terrorismforskaren Magnus Norell är i Borås.

Norell inledde sin föreläsning för eleverna på Viskastrandsgymnasiet med att tala om den historiska kopplingen för Islamiska staten.

– Det finns ingenting nytt med IS, det finns ingenting de gör som inte är fast förankrat i en lång tradition, både religiöst och politiskt. Det nya är att Väst togs på sängen, vilket är märkligt.

Norell menar att med rätt stöd i ett tidigt skede hade det funnits möjligheter att hindra den våldsspiral som också fick flyktingströmmar som följd.

I Sverige debatteras vad som kan göras för att stoppa rekryteringen till IS.

– Det är lättare att säga vad man inte ska göra. Det ska inte löna sig att åka ner och strida. En av de få saker som har visat sig vara effektiva i länder som Storbritannien och Frankrike är att vara preventiv och säga: Okej, vi kan inte hindra dig från att köpa en biljett till Turkiet, men om vi får höra att du varit i Syrien eller Irak, så kommer vi att utreda det när du kommer hem.

Norell talar om att vi i Sverige har svårt att inse hur stark ideologisk övertygelse anhängarna har.

– Den ideologiska drivkraften, att folk tycker att det här är bra, det har vi så svårt att ta in. För att motverka de idéerna kräver det att människorna i Mellanöstern säger att de måste reformera hela sin religiösa tankegång. Det kan vi inte göra här i Sverige. Pengarna vi ödlsar ner på Mona Sahlin och andra, det är pengar rakt ner i havet. De kommer inte att ha ett skit betydelse, för du attackerar inte grundidéerna.

Norell vill också se ett stöd till reforminriktade muslimer, både i Mellanöstern och i Sverige.

– Oavsett om de är troende eller om de tycker att religion är piss. Stöd dem som tar den interna kampen, men ge fan i att försöka att tala om att du istället ska lyssna på honom, honom och honom för att de har rätt sorts islam. Det finns ingen rätt sorts islam. IS är rätt sorts islam, vi tycker inte om det, men det är inte vårt problem. Lägg pengarna där de gör nytta istället för där de inte gör nytta.

– Muslimska organisationer i Sverige är ofta islamistiska. De har fått bli islams röst i Sverige, de som är högerextrema galningar och skulle åka i fängelse om de var i något annat land. Här får de statsbidrag. Men de representerar inte islam, de representerar sig själva och sina polare. På goda grunder skulle jag tro att det ser likadant ut i Borås som det gör på andra håll i Sverige.

Själv är Norell övertygad om att islamismen kan debatteras utan att det drabbar alla muslimer.

– Det är ett väldigt krystat argument för att försöka tysta en debatt som vi behöver föra i Sverige.

Men han ser också hopp.

– Vi har en konstitution i det här landet. Den är sekulär. Håll i den.

Under eftermiddagen föreläste Norell på Bäckängsgymnasiet, dit också kommunala tjänstemän och politiker var inbjudna.