Bildextra: Skördefesten lockade många
Elvira Wiklund, 7 år, borrar med stort engagemang små och stora hål i en stubbe i det vackra septembervädret på P A Halls terrass.
– I det stora kan bidrottningen bo, förklarar hon glatt.
Och en bit därifrån sågar 5-åriga Theodor Lindgren i en trädstam med ett dubbelfattat grepp och benen brett isär.
– Vi har workshop där barnen får tillverka bibatterier. De är enkla att sätta upp i trädgården och hjälper bina, förklarar Beatrice Lovén som håller i aktiviteten på Skördefesten och till vardags jobbar som träslöjdslärare.
Inne i Kulturhusets foajé arrangerade samtidigt Konstmuseet och Textilmuseet pyssel med kräppapper och textiltryck med rotsaker. Hos BT kunde barn också lämna in egenodlade kålrabbi. Och i foajén spreds den syrliga doften från Borås trädgårdssällskaps bord där de radat upp äpplen: Sävstaholm, Åkerö, Wealthy, Snövit och Transparente blanche.
För lata trädgårdsägare hade trädgårdssällskapets Eike Junke ett glädjande besked:
– Nu är det tid att trappa ned och ta det lugnare i trädgården. Gödsla inte växter. Och vill du göra maskarna en tjänst så kör över löven med en gräsklippare men låt dem ligga kvar i trädgården – dem älskar daggmaskar.
Alldeles utanför foajén ringlade sig en lång kö med människor fram till monter som förkunnade ”speed-date med trädgårdsexpert”. Här gav stadsträdgårdsmästaren Anton Spets och landskapsingenjören Rebecca Wårfors från Borås stad goda råd om träd, buskar, plantering och trädgårdsdesign.
Susanne Bohman från Åsa fick konkreta tips av Rebecca Wårfors kring hur hon skulle utforma ett trästaket på tomten som vetter mot en gångväg.
– Våga bygga högt och ha olika längd på olika sektioner, löd två av råden.
Några meter därifrån var besökaren Lasse Nordling också inbegripen i ett engagerat samtal, om svamp, med Ingemar Johansson från svampföreningen Häxringen.
– Jag plockar stora mängder svamp, i år finns det stora mängder Karl Johan. Men jag har känt mig osäker på en del kremlor och riskor, säger Lasse Nordling.
Ingemar Johansson visar hur man kan känna igen blodriskan – på den morotsfärgade vätskan i svampen.
Nytt för årets skördefest var korandet av Årets träd. Det delas ut till privatperson eller företag som på egen tomt gjort en insats för träden i Borås. Och det träd och den person som bland andra stadsträdgårdsmästaren kunde överlämna diplom var Anna-Maria Eklisiarkis som har en stor pelarek på sin tomt på Gustav Adolfsgatan 32.
– Det är roligt att få denna utmärkelse, vi får många positiva kommentarer av folk som går förbi och ser vårt träd. Det är 90 år gammalt och planterades av dåvarande stadsbibliotekarien, kunde pristagaren berätta.