Mer än hälften av Borås grundskolor serverar lunch innan elva – på vissa skolor redan 10.20.
Borås • Publicerad 2 mars 2010
Det är full fart mot maten klockan tjugo över tio, när det är lunchdags för de yngsta eleverna på Bodaskolan. Den här dagen är det spaghetti och köttfärssås på menyn - en favorit för många.
Det är full fart mot maten klockan tjugo över tio, när det är lunchdags för de yngsta eleverna på Bodaskolan. Den här dagen är det spaghetti och köttfärssås på menyn - en favorit för många.Foto: Anders Robertsson

Skollunch bör inte serveras före klockan elva – det tycker Livsmedelsverket.

Men i mer än hälften av Borås grundskolor serveras lunchen tidigare än så. Det visar en kartläggning som BT har gjort.

Tre av skolorna i kommunen serverar lunch redan tjugo över tio på förmiddagen.

Livsmedelsverkets rekommenderar att skollunch serveras mellan klockan elva och ett. Framför allt om handlar det om att barnen ska orka hela skoldagen. Om lunchen serveras tidigt, blir det mycket skoldag efter lunch.

– Många barn går i skolan eller på fritids till långt in på eftermiddagen, säger Åsa Brugård Konde.

– Man kan också fråga sig om barnen verkligen har hunnit bli så hungriga att de äter ordentligt till lunch, när den serveras så tidigt, tillägger hon.

Julia Backlund, dietist på barnhälsovården i Borås, anser också att skollunch före elva är olämpligt.

– Helst bör man ha en så jämn påfyllning av energi och näring som möjligt under dagen, inte minst för att hålla blodsockret på en jämn nivå. När blodsockret dalar, tappar vi koncentration, humör och energi, säger hon.

Bodaskolan är en av de skolor som serverar lunch redan tjugo över tio.

Faktiskt har skolan nyligen tidigarelagt lunchen för de yngsta eleverna. Tidigare började de äta klockan halv elva.

– Jag inser att det är tidigt, men det är praktiska skäl som har avgjort. Vi har närmare 600 elever på skolan och alla måste samsas om matsalen, säger Morgan Gustafsson, rektor på Bodaskolan.

Läs mer i dagens BT!

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.