Skjuten man anhållen efter förhör

Skottdramat på Hulta är över. Mannen sköts i benet när han kom ut i trapphuset med ett avsågat hagelgevär. Han skrek av smärta då han bars bort på bår.
Borås • Publicerad 2 december 2011
Foto: Anton Hedberg
Foto: Anton Hedberg
Piketpolisen från Göteborg är på plats.
Piketpolisen från Göteborg är på plats.Foto: Anton Hedberg

39-åringen opererades under natten och kvarligger på sjukhuset i Borås. Ett första förhör har hållits med mannen som nu är anhållen efter beslut av åklagare.

– Han vägrade släppa vapnet och en kollega sköt honom i benet med sin tjänstepistol, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Då hade polisen förgäves försökt förhandla med mannen.

– Vi vet inte om han legat och sovit. Men det var först vid 18-tiden som förhandlaren fick telefonkontakt med honom, sa Blixter.

Då förklarade mannen att han inte ville ge upp.

Dramat kan ha börjat med ett gräl på förmiddagen mellan mannen och hans sambo och upprörda röster hördes i trapphuset.

Senare fick polisen larm om att han avlossat minst ett skott med gevär, troligen från balkongen. Polisen ryckte ut och när de smög omkring utanför huset såg de mannen i ett fönster och då verkade det som han riktade en pistol mot en polis.

Det hände vid lunchtid och blev upptakten till ett pådrag som bara blev större och större. Först omringades huset av poliser från Borås med dragna pistoler. Sedan kom tungt beväpnade piketpoliser från Göteborg. De reste stegar mot fönster till mannens lägenhet och smög in och ut i trapphuset.

En piketbil körde fram alldeles intill porten drog ett par gånger igång sirenerna på full styrka, kanske för att dölja andra ljud eller störa mannen.

Men det ledde inte till någon synlig reaktion och läget var ganska låst under eftermiddagen då förhandlaren försökte få telefonkontakt med mannen.

Han är i 40-årsåldern och har tidigare dömts för brott. Men han betecknas inte som grovt kriminell.

Han kan ha tillgång till minst två skjutvapen som han inte har licens för, ett gevär och en pistol. Dessutom finns uppgifter om att han har fjäderbatong och skyddsväst, kanske för att han varit rädd och känt sig hotad. Mannen har skyddad identitet.

Sent på eftermiddagen bedömde polisen att alla eller nästan alla andra boende kommit ut ur huset.

– Det känns otäckt och jag vet inte vad som händer, sa en ung kvinna medan hon fortfarande var kvar i sin lägenhet.

– Visst är det obehagligt även om jag inte är direkt rädd, sa en annan granne som inte fått lämna huset.

Polisen trodde inledningsvis att upprinnelsen kunde vara ett gräl mellan mannen och hans sambo.

– Det stämmer inte, det är inget sådant. Det är inget allvarligt alls och bara tragiskt att det fått så stora proportioner, sa en bekant till paret.

– Det verkar obegripligt att han gör så här, sa en annan bekant till mannen.

Han flyttade in i huset tidigare i år och kom då från en annan kommun i Sjuhärad. Enligt grannar ska han minst en gång tidigare skjutit från balkongen och möjligen försökte han träffa en katt som strök omkring utanför.

– Då kom polisen inte ens hit, säger grannen.

Händelsen väckte stor uppståndelse och stundtals blev det rena trafikkaoset kring Statoil. Polisen spärrade också av gator alldeles i närheten av fastigheten.

Personer som BT talar har olika uppfattningar om mannen. Han har beskrivits som hygglig, trevlig och hjälpsam. Men också som lynnig och lite hotfull.

Polisen gör en internutredning efter skjutningen. Polisen som sköt tas ur tjänst eftersom händelsen kan leda till starka reaktioner efteråt och hans vapen undersöks.

Trapphuset och 39-åringens lägenhet spärrades av för en teknisk undersökning och polisen sökte bland annat efter andra vapen.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.