Skillnader mellan kommunerna

Samma kommun. Olika villkor. Kvalitetsskillnaden på skolmaten i Borås är stor.
Borås • Publicerad 15 september 2008

Karl-Gustav Drotz (kd), ansvarigt kommunalråd ser allvarligt på det faktum att skolbarnen i Borås har olika stor matbudget.

Engelbrektseleverna får äta för drygt nio kronor.

Bodaelevernas lunch får bara kosta 6,57.

– Det här är en fråga vi måste diskutera. Vi har ju kommundelar som tar sina beslut själva och det blir det förstår skillnader. Men barnen måste få lika bra mat, säger Drotz.

Hur?

– Vi vill göra om i organisationen så att kommundelarna inte har det självstyre de har idag. Då skulle förutsättningarna för exempelvis äldrevård, utbildning och skolmat vara mer lika, säger Drotz.

Varför är skillnaderna så stora?

– Dels kan det bero på lokalkostnaderna. Engelbrekt har mycket lägre lokalkostnader är exempelvis Viskafors. Sedan tror jag att det handlar om personalen i de olika köken.

Att samla kökspersonalen och byta erfarenheter låter lockande erkänner Drotz.

– Jag tänker även ta upp den här frågan med kommundelscheferna. Alla barn ska få lika behandling. Det ska inte spela roll vilken kommundel du bor i.

Skolmatskostnader

Genomsnittliga måltidskostnaden per elev för varje kommun. Snittet för hela riket är 4610 kronor.Tranemo: 5 220 krMark: 5 150 krHerrljunga: 5 110 krUlricehamn: 4 720 krBollebygd: 4 460 krBorås: 4 320 krSvenljunga: 4 260 kr

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.