Annons

Skandalerna får politiker att rasa

– Jag är mycket uppbragt över att sådant här ska behöva hända.
Borås • Publicerad 29 maj 2008

Socialnämndens ordförande Ingeger Nyborg (m) vill nu se åtgärder mot missförhållandena i sociala blocket.

– Jag reagerar kraftigt mot den personal vi har eftersom det titt och tätt kommer upp sådant här inom sociala blocket. Det är hemskt frustrerande och jag ska ta upp det här till diskussion i nämnden.

Annons

I morgon, fredag, har socialnämndens politiker ett sedan tidigare planerat möte om mål och visioner. Men händelserna BT skrev om i går, en där sex personer omplaceras från en gruppbostad och en där en vårdare greps när hon handlade amfetamin av känd langare som är grovt kriminell, har fått socialnämndens ordförande att ta upp en ny punkt på dagordningen.

Nyborg har ännu inga lösningar, men funderar på både extra resurser för att utbilda personalen och någon form av bättre kontroll på vilka som anställs.

Viktig sak

– Det här är en så viktig sak att jag kommer att inleda med detta. Så här kan det inte hålla på.

Hon ser ingen gemensam nämnare när det gäller de på senare år ofta uppmärksammade missförhållandena inom handikappomsorgen och socialpsykiatrin.

– Nej, det är olika saker. Det är knark, sexövergrepp och arbetsmiljöfrågor, säger Nyborg.

Hon har också stor förståelse för att missförhållandena skapar en stor oro hos brukare och anhöriga till dem som har boende eller vård genom sociala blocket.

– Jag är mycket uppbragt över att sådana här saker ska behöva hända. Det har kommit upp oerhört många incidenter.

Hon tror att en förklaring kan vara att det tar tid att? lära känna den personal som togs över från kommundelarna då socialnämnden bildades.

Nu pågår också ett förbättringsarbete inom handikappomsorgen och socialpsykiatrin.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons