Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skabb stängde förskoleavdelning

En avdelning på en förskola i Borås stängde i går sedan det visat sig att ett av barnen drabbats av skabb.

Det rör sig om en avdelning vid Linneagårdens förskola och enligt rektor Marianne Holmén stängdes avdelningen i samförstånd med barnens föräldrar. Sedan vidtog ­saneringsarbete, vilket utfördes av förskolepersonal tillsammans med extrainkallade städare.

– Det är bara ett barn som är drabbat så vitt vi vet, säger Marianne Holmén.

Man räknade i går med att saneringsarbetet skulle ta en dag, vilket innebär att förskolan i dag kommer att vara öppen igen som vanligt.

Enligt Marianne Holmén är det inte ofta avdelningar stänger på det här viset.

– Jag har inte varit med om det särskilt många gånger, säger hon.

Hon poängterar att det i fall som det här handlar om en frivillig överenskommelse med föräldrarna. Att stänga en avdelning utan föräldrars samtycke skulle man bara göra om allmän fara förelåg.

I övrigt kommer man inte att vidta några särskilda åtgärder vid förskolan. Övriga avdelningar berördes inte av stängningen.

Skabb orsakas av ett kvalster, alltså ett mikroskopiskt djur och smittar genom kroppskontakt, eller genom kontakt med den smittades kläder eller sängkläder.

Skabb
Orsakas av: Ett kvalster som lägger ägg i huden.
Symptom: Klåda t ex på fingrar, handleder, armhålor, runt könsorgan, ibland på handflator och fotsulor.
Smittar: Vid kroppskontakt, via kläder och sängkläder.
Behandling: Receptfri salva, samt hydrokortisonsalva mot klådan.
Källa: Vårdguiden

Läs mer