Sjukvårdsanställd i Borås dömd för brott mot tystnadsplikten
En av kvinnans patienter arbetade tillsammans med hennes make i en ideell organisation. För några år sedan polisanmälde patienten den andre mannen för att ha misskött sitt uppdrag och en förundersökning inleddes.
Mitt under polisutredningen kontaktade kvinnan polisen och avslöjade eller antydde att anmälarens anklagelser mot hennes make inte gick att lita på, till följd av den förstnämndes sjukdomsbild.
Polisutredaren skrev en promemoria om samtalet som sedan hamnade i förundersökningen, där sedan anmälaren fick se den och drog slutsatsen att sekretessbelagda uppgifter om hans hälsa hade läckt ut, vilket medförde att han mådde väldigt dåligt.
Under rättegången i Borås tingsrätt sade den sjukvårdsanställde att hon varken kunde bekräfta eller förneka eftersom hon helt enkelt inte mindes att hon skulle ha kontaktat polisen. Hon ansåg dessutom att det inte kunde vara ett brott om uppgifterna lämnats ut till just polisen.
Polisutredaren vittnade om att uppgifterna redan var kända för polisen när kvinnan tog kontakt eftersom den misstänkte i utredningen, som alltså ärhennes make, redan hade berättat detaljerat om mannens kontakter med sjukvården för polisen.
Tingsrätten anser att det inte spelar någon roll om uppgifterna var kända tidigare eller inte. Det avgörande är att kvinnan "självmant tagit kontakt med polisen utan att det funnits någon annan anledning än (...) att söka hjälpa sin make i den utredning som pågick mot honom". Hon har därmed brutit mot tystnadsplikten inom sjukvården.