Fiskaren själv får ta reda på vilket vatten som är rent.
Borås • Publicerad 1 augusti 2008

Vilka sjöar i Sjuhärad har för höga kvicksilverhalter?

Den frågan får den enskilde själv klura ut. De statliga myndigheterna tar bara ansvar för de allra största vattendragen.

Sjuhärad. BT berättade igår att Statens Lantbruks-universitet slår larm om ökande kvicksilverhalter i större insjöfisk. Deras studie visar att gränsvärdet på 0,5 milligram kvicksilver per kilo fisk idag överskridas i inte mindre än hälften av Sveriges cirka 100?000 sjöar.

SLU-studien, som är en sammanläggning av en lång rad analyser, kan inte ange situationen i enskilda sjöar utan bara ge en genomsnittlig bild. Livsmedelsverket som ansvarar för att svenska livsmedel inte är skadliga, utfärdar för sin del bara generella rekommendationer om fiskkonsumtion och pekar inte ut enskilda vatten.

Förr använde Livsmedelsverket begreppet ”svartlistning” av sjöar med för höga kvicksilverhalter. Att begreppet försvann kring 1990 får dock inte tolkas som att miljösituationen blev bättre, snarare tvärtom.

– Svartlistningen innebar en falsk trygghet. De sjöar som inte var svartlistade var i allmänhet inte undersökta, och kunde därför också ha höga halter, säger toxikolog Anders Glynn på Livsmedelsverket.

– Därför utfärdar vi istället en generell rekommendation som är så väl tilltagen att det finns marginal, säger han.

Men fiskråden gäller upp till nivån för det svenska gränsvärdet. Hur ska den enskilde kunna skaffa sig information om situationen?

Och vem ansvarar för att sjöarna undersöks? BT sökte igår svar hos en rad ytterligare tjänstemän på Livsmedelsverket, Fiskeriverket och den nyinrättade Vattenmyndigheten för Västerhavet. Alla hänvisar till varandra, eller till kommunerna – eller de enskilda vattenägarna.

Enbart miljöövervakningen av landets fem största sjöar, samt älvar och åar upp till första vandringshinder är klart utsagt Fiskeriverkets ansvar.

Miljöinspektör Jonas Edin, chef för miljöövervakningen i Borås kommun, säger att man i alla fall på förfrågan kan skaffa fram de fiskanalyser som gjorts i sjöar runt Borås. Fast de är inte så många.

– Vi har knappast ett strikt juridiskt ansvar, men känner nog ett moraliskt ansvar att försöka ha koll på miljön i vår kommun, även beträffande fisk.

–?Och ska jag vara ärlig tycker jag att ansvaret är väldigt utsmetat mellan många myndigheter, det blir luddigt och oklart, säger han.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.