Sju miljoner har plogats bort i Borås

Sedan i oktober har snöröjningen kostat sju miljoner kronor. Det är ungefär en tredjedel av den budgeterade kostnaden för ett år.
Borås • Publicerad 10 december 2010
? Sedan jag började med snöröjning har jag fått förståelse för att det blir krig. En del människor kan bete sig hur som helst, säger Johan Olsson på gatukontoret. Han blir ofta utskälld, men önskar sig ändå en vit vinter.
? Sedan jag började med snöröjning har jag fått förståelse för att det blir krig. En del människor kan bete sig hur som helst, säger Johan Olsson på gatukontoret. Han blir ofta utskälld, men önskar sig ändå en vit vinter.Foto: Lennart Magnusson
Peter Nordin gör gång- och cykelstråket utmed Döbelnsgatan snöfritt. Han började arbeta vid sextiden och har sedan dess hunnit med flera parkeringar och skolgårdar.
Peter Nordin gör gång- och cykelstråket utmed Döbelnsgatan snöfritt. Han började arbeta vid sextiden och har sedan dess hunnit med flera parkeringar och skolgårdar.Foto: Lennart Magnusson
Full styrka arbetade med snöröjningen i Borås från klockan fyra på morgonen igår. Sedan i oktober har det fallit 55 centimeter snö.
Full styrka arbetade med snöröjningen i Borås från klockan fyra på morgonen igår. Sedan i oktober har det fallit 55 centimeter snö.Foto: Lennart Magnusson

– Det är klart att det tar tid att få undan snön. 55 centimeter har fallit sedan oktober, det är hälften av snömängden som kom under hela förra säsongen, säger Johan Olsson på gatukontoret.

Han har ett av Borås mest utskällda jobb.

På förmiddagen i går pågick snöröjningen efter nattens snöfall som bäst. Sedan fyra på natten har full styrka arbetat med snöröjning.

Sedan länge har det stått klart att snöröjningsbudgeten för 2010 kommer att dras över med drygt 16 miljoner kronor.

– Vi har redan fått extrapengar i kompensation för detta, säger Alf Iwarson, avdelningschef.

Johan Olsson arbetar på gatukontoret som beställare och har nära kontakt med servicekontoret som utför själva jobbet.

I går arbetade sammanlagt omkring 100 personer med allt ifrån att skotta övergångsställen till att ploga. Vid snöfall är cykel- och gångvägar det som skottas först. Därefter prioriteras infartsleder och bussgator.

– Det är oerhört viktigt att både bussar och exempelvis räddningstjänsten kan ta sig fram, säger Johan Olsson.

Han får ideligen samtal från boråsare som vill informera om snöläget eller skälla på honom.

– Jag får hundratals samtal om dagen. Ungefär var tredje samtal är otrevligt. Jag lyssnar och förklarar, men när jag blir hotad till livet lägger jag på luren.

Han önskar att fler skulle ha förståelse för att det tar tid att röja undan snön.

Själv vill han ge servicekontoret en eloge för det arbete som utförs. Han menar också att det inte är rimligt att bygga en större organisation för snöröjning, när de snörika vintrarna trots allt inte inträffar oftare än de gör.

En dag som den här ligger han mycket ute på vägarna för att följa upp tips och syna snöläget. En bit upp på Döbelnsgatan suckar han djupt.

– Titta här ser ni hur hus-ägare slänger ut snö på gatorna som vi precis gjort rena. Jag vill vädja till boråsarna att använda sitt förnuft när de skottar och när de parkerar.

På Linnégatan står bilar på båda sidor om gatan. Snöröjarna tvingas sicksacka sig fram.

De som jobbar med snön bär alla med sig erfarenheterna från förra vinterns myckna snöande. Intentionen är nu att snövallar ska köras bort tidigare för att undvika förra årets snökaos.

Vid lunchtid i går började snövallar att forslas undan från staden. I år ska snön dumpas vid Ekås.

Vid tre centimeter snö skottas gång- och cykelvägar.

Vid sex centimeters snö skottas bussgator och infartsleder.

Vid tio centimeter snö skottas villagatorna.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.