Sexköp i hemtjänsten utreds
Enligt en färsk så kallad lex Sarah-utredning om missförhållanden inom äldreomsorgen är det fortfarande oklart vad som egentligen inträffat.
– Vi kan fortfarande inte säga vad som hänt eller inte hänt, förklarar områdeschef Helen Magnusson i Borås stad.
BT skrev om fallet i juni och då kom också polisanmälan från en anhörig till den man i 85-årsåldern som påstods ha köpt sex från en kvinna inom hemtjänsten. Nu har en förundersökning startats och brottsrubriceringen är tills vidare tjänstefel.
– Det fanns skäl att inleda förundersökning. Men ingen har delgivits misstanke om brott och det är alldeles för tidigt att säga var detta hamnar, anser kammaråklagare Louise Eriksson.
Kvinnan som anklagades ha sålt sex är fortfarande anställd och nekar. Hon blev helt förkrossad av misstankarna och har varit ledig av personliga skäl.
Lex Sarah-rapporten, som snart läggs fram för politikerna, berättar vad som hittills kommit fram:
Redan förra året fick en ansvarig chef uppgifter om att mannen kunde ha köpt sex av kvinnan inom hemtjänsten som gjorde hembesök hos honom. Men det ledde inte till anmälan om ett allvarligt missförhållande eller andra åtgärder.
– Jag kan inte svara på varför och den chefen är inte längre kvar i kommunen, säger Helen Magnusson.
Det kom olika uppgifter om vad som skett. En version var att mannen och kvinnan haft ett kärleksförhållande. Enligt en annan version skulle hon ha fått presenter i utbyte mot sex.
Dessutom misstänktes att stora, oförklarliga uttag från mannens konto hade samband med sexköp.
Allt detta nämns i utredningen, men ingen vet och kvinnan nekar alltså.
I rapporten finns kritik mot att händelser inte dokumenterats och mot att man inte följt regler om att vara minst två anställda vid hembesök hos mannen.
– Det är ett väldigt onormalt fall. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Helen Magnusson.
– Nu avvaktar vi polisutredningen och säkerställer så att det inte blir någon upprepning i framtiden.
Dessutom utreds framtiden för den utpekade kvinnan:
– Men vi måste värna både om hennes rättssäkerhet och brukarens trygghet.
?Misstanke om psykisk kränkning. Så rubriceras lex Sarah-rapporten om det som hänt i hemtjänsten och förslaget till politikerna är att de ska bedöma fallet som ett allvarligt missförhållande.
?Under de senaste åren har lex Sarah-anmälningarna ökat kraftigt i Borås, från några om året till över 30 hittills detta år.
?Kommunen utreder ärenden, men från 1 juli har skyldigheten att anmäla allvarliga missförhållanden till socialstyrelsen skärpts.