Annons

SÄS sommarvikariat snart tillsatta

Rekryteringen av sommarvikarier till SÄS är nu i det närmaste klar.
Borås • Publicerad 29 maj 2008

– Det har varit något svårare i år att få tag på sjuksköterskor och vi måste ta hjälp av bemanningsföretag i större utsträckning än vanligt, säger personalsekreterare Britt Boström.

Om bara ett par veckor inleds semesterperioden vid SÄS. Personalen har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet, och även produktionen dras ner till cirka 70 procent vid sjukhuset, är behovet av sommarvikarier stort.

Annons

Rekryteringen av undersköterskor har varit problemfri och likaså rekryteringen av semestervikarierande läkare. Efter nionde terminen på utbildningen kan nämligen läkarstudenter få vikariera som underläkare.

– Det är jättepopulärt. Redan i november har vi 30–40 sökande, säger Britt Boström.

Det är sjuksköterskorna som är svåra att hitta. Ofta rekryteras sommarvikarierna direkt från högskolan efter avslutad utbildning.

– I första hand rekryterar vi bland dem som slutade utbildningen i januari, men de var lite färre i år, förklarar Britt Boström.

Behovet är störst av grundutbildade sjuksköterskor och då avgångskullarna från högskolan inte räcker till, får sjukhuset vända sig till bemanningsföretagen. Därifrån får SÄS i år ta fler grundutbildade sjuksköterskor än vanligt.

Även en del specialistutbildade sjuksköterskor, exempelvis inom operation och anestesi behövs ytterligare. Däremot är behovet av barnmorskor i stort sett täckt.

– Det är lite kvar att göra på sjuksköterskesidan, annars är vi mer eller mindre färdiga med rekryteringen.

Till skillnad från vårdpersonalen får den administrativa personalen ofta klara sig utan semestervikarier.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons