Annons

SÄS-patient vårdas i konstgjord lunga

En man med misstänkt svininfluensa förflyttades i måndags kväll från Borås lasarett till Karolinska universitetssjukhuset i Solna för Ecmo-behandling, så kallad konstgjord lunga.
Borås • Publicerad 24 november 2009

Mannen är i 40-årsåldern, tillhör en riskgrupp och är inte vaccinerad. Han kom in till Borås lasarett i går förmiddag och blev snabbt sämre, trots respiratorvård.

Sjukhuset kontaktade Karolinska sjukhuset i Solna som skickade personal med flyg till Borås för bedömning. Därefter togs snabbt beslutet om att mannen under kvällen skulle flyttas till Karolinska för behandling med konstgjord lunga (Ecmo).

Annons

– Det finns en färdig organisation för hur det här ska fungera, så det var inga problem. Vi var förberedda på att det här skulle hända, säger Claes-Håkan Björklund, biträdande chefläkare på SÄS.

– När Ecmo-behandlingen har avslutats så kommer han att eftervårdas här hos oss.

En flyttad till Göteborg

Ytterligare en patient, den man som en längre tid vårdats med respirator på Södra Älvsborgs sjukhus, har flyttats från SÄS. Han förflyttades till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

– Det är en kombination av patientens tillstånd och att vi hade tio patienter som behandlades för svininfluensa igår, som gjorde att vi flyttade på patienten, säger Charlotte Ader på sjukhusets informationsavdelning.

Mannen som är i 30-årsåldern tillhör inte någon riskgrupp. Hans tillstånd var på tisdagsförmiddagen allvarligt men stabilt och han vårdas fortfarande i respirator, uppger informationsenheten på Sahlgrenska.

Tio patienter gränsen

Tio patienter är det största antal Borås lasarett klarar av att behandla innan man tvingas organisera om vården.

I dag är läget på Säs dock något lugnare, då sammanlagt sex personer fick behandling för svininfluensa under morgonen. Tre av dem hade konstaterad svininfluensa, medan man ännu inte fått några provsvar från de övriga tre.

En person vårdades i respirator på grund av andningssvårigheter.

ECMO - ExtraCorporeal Membran Oxygenering Betyder kortfattat att man syresätter blodet med en konstgjord lunga – syresättning utanför kroppen genom ett membran.Syftet med ECMO är att lungorna och/eller att hjärtat skall få vila och läka. Behandlingstiden varierar mellan några dagar upp till månader.Vanligtvis är patienten ej sövd under behandlingen.

Victoria Ramalho
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons