Annons

Saneringen av Viskan dyrast i landet

Att återställa den svårt förorenade Viskan nedströms Borås kan kosta en halv miljard kronor.
Borås • Publicerad 6 maj 2008
Grafik: Li Edqvist
Grafik: Li EdqvistFoto: 

Borås/Stockholm.

Det visar Naturvårdsverkets sammanställning av de 38 mest akuta saneringsobjekten i Sverige.

Annons

Bottensedimenten i Viskan sydväst om Borås är fullproppade av gifter från textilindustriepoken och från ett sekels militära övningsaktiviteter i anslutning till vattendraget.

Det rör sig bland annat om höga halter av de organiska miljögifterna dieldrin och dioxin, samt krom, zink, kvicksilver och DDT.

Inte så förvånande har Viskan kommit med på Naturvårdsverkets högprioriterade lista över de mest förorenade och riskabla miljöerna i Sverige.

Flera förorenade områden

Här återfinns exempelvis skandalföretaget BT Kemi i Teckomatorp, där tunnor med bekämpningsmedlet fenoxisyror grävdes ned på 70-talet, och starkt förorenade Eka-området i Bengtsfors.

Men av alla objekt är Viskan det som kan komma att kosta allra mest, över 500 miljoner beroende på hur omfattande saneringsåtgärder som väljs. Återställningen av Viskan kan med andra ord lägga beslag på en stor del av de totalt 2,7 miljarder kronor som beräknas behöva satsas under den närmaste treårsperioden.

Åtgärder före 2010

Längre än till och med år 2010 vill inte Naturvårdsverket vänta med att åtgärda dessa mest akuta gifthärdar.

Efter flera års förberedelser har nu länsstyrelsen, Naturvårdsverket och Borås stad också kommit överens om att en huvudstudie ska inledas.

Enligt regelverket svarar staten för 90 procent av saneringskostnaden. Kommunerna och de som ansvarar för föroreningarna betalar resten.

Annons

– Den ansvarsutredning som gjorts visar att vi som ägare av reningsverket, samt ett antal kvarvarande företag ska vara med och betala, säger kommunens markchef Elisabeth Eickhoff.

80 000 objekt kartlagda

De 38 svårast förgiftade miljöerna utgör dock bara en liten bråkdel av de cirka 80 000 objekt som kartlagts i landet.

1 500 av dessa har placerats i en högsta riskklass som enligt de svenska miljökvalitétsmålen ska vara åtgärdade innan år 2050.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons