Sanering av Viskan - förslagen som diskuterats
Fem olika förslag har diskuterats:
Nollalternativet. Ingenting görs och därmed blir det heller ingen kostnad.
Alternativ 1: Muddring av Rydboholmsdammarna samt ett område uppströms dessa. Kostnad; 70 miljoner kronor
Alternativ 2: Muddring av Rydboholmsdammarna, ett område strax uppströms dessa, inloppet till Guttasjön samt södra delarna av Djupasjön. Massorna läggs på deponi. Kostnad: 130 miljoner kronor.
Alternativ 3: Muddring av samtliga områden utom norra delarna av Djupasjön och norra delarna av Guttasjön. Massorna läggs på deponi. Kostnad: 235 miljoner kronor.
Alternativ 4: Muddring av samtliga områden. Massorna läggs på deponi. Kostnad; 440 miljoner kronor.
Alternativ 4 a: Muddring av samtliga områden men med deponering i Djupasjön. Kostnad 165 miljoner kronor.
Om det inte går att genomföra alternativ 4 a förordar riskvärderingen alternativ 3. Då görs en nästan lika omfattande sanering som i alternativ 4 men kostnaden blir lägre.
Nu händer detta:
Diskussionerna om vad som skall göras och vem som skall ta det ekonomiska ansvaret för föroreningarna i Viskan har pågått under många år. Viskan nedströms Borås räknas som ett av 23 akuta objekt att åtgärda i landet. Undersökningar visar på höga halter av tungmetaller, olja och miljögifter som dioxiner, DDT och dieldrin som i första hand kommer från textilindustrin.
Fler studier har gjorts under 2003-2004 och 2009-2010. Studierna har nu kompletterats med en riskvärdering med åtgärdsförslag som går ut på remiss till 15 januari. Länsstyrelsen kommer också snart med en ansvarsutredning.
Beroende på remissvaren går sedan ett politiskt underlag ut till politikerna och kommunstyrelsen . Om politikerna beslutar att ta huvudansvaret för saneringen vänder sig Borås till länsstyrelsen och naturvårdsverket som kan stå för hela kostnaden.
Om inte Borås stad tar på sig ansvaret för projektet kan SGU, Sveriges geologiska undersökning, få uppdrag att leda detta.