Sålde bil med sönderrostad motor - säljaren vägrar häva köpet

Den nyköpta bilen gick bara två mil - sedan slutade den fungera. Och säljaren vägrar följa ARN:s rekommendation att låta häva köpet.
Borås • Publicerad 2 december 2009

I oktober förra året köpte ett par i Alingsås en Opel Corsa 1,2 av 2002 års modell av CJ Invest i Borås. Priset var 35 000 kronor.

Efter bara ett par mil började motorn att gå konstigt. Bilen blev slö, lät konstigt och vibrerade kraftigt. Men säljaren struntade enligt paret i dem med motiveringen: "Vi vet ju inte hur ni har kört bilen."

Paret bytte tändstift, men när det inte hjälpte tog de bilen till Opel som konstaterade att kompressionen var dålig i en cylinder, vilket skulle kosta 21 000 kronor att reparera. Då lämnade de bilen till en annan bilverkstad som ansågs vara billigare. När verkstaden öppnade motorn visade det sig att innanmätet var kraftigt sönderrostat och hela motorn full av kondenssörja.

Paret vände sig då till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) för att få köpet hävt. CJ Invest hävdade att de inte är en bilfirma utan bara hade sålt en av företagets bilar. Därför skulle de inte omfattas av konsumentköplagen, men ARN hade en annan åsikt om detta.

Dessutom hävdade säljaren att köparna förverkat sin rätt att få hjälp med felet eftersom de bytt tändstift själva och vänt sig till verkstäder som säljaren klassade som partiska.

ARN gick helt på köparnas linje och rekommenderade säljaren att häva köpet.

CJ Invest har dock meddelat att företaget inte tänker följa ARN:s rekommendation.

"Vi har ej fått någon direkt förklaring annat än att dom står fast vid det dom sagt från början", skriver Alingsåsparet i ett brev till ARN.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.