Det är högsäsong på Sveriges campingplatser. Men mysfaktorn skattas ofta högre än säkerheten.
Borås • Publicerad 17 juli 2008
Edmund och Anita Hadland undviker gasol när de är ute och campar. ?Vi vill inte vakna av att tältet står i lågor.? Med på bilden är även sönerna Marcus och Gabriel.
Edmund och Anita Hadland undviker gasol när de är ute och campar. ?Vi vill inte vakna av att tältet står i lågor.? Med på bilden är även sönerna Marcus och Gabriel.Foto: BENGT LAGERSTEDT

Det kan vara farligare att campa än man tror.

Flera husvagnsbränder med dödlig utgång har inträffat de senaste 10 åren i Sverige.

En 61-årig kvinna omkom i juni på en camping i Halland i en våldsam husvagnsbrand som orsakades av en läckande gasoltub.

Informationskampanj

För att få campinggästerna att hålla säkerhetsavståndet på fyra meter mellan vagnarna har Sveriges camping- och stugägares riksorganisation tillsammans med Räddningsverket och Caravan Club Sweden gjort en gemensam informationssatsning om brandsäkerhet.

Säkrare utrustning

Bland campinggästerna på Saltemads camping i Borås är det ingen som stressar upp sig i onödan, de säger att de har koll på läget.

– Självklart tänker vi på det här med gasolen, avståndet mellan vagnarna och att draget ska stå ut mot vägen, säger Thomas Jacobsson från Matfors.

– Vi diskuterar inte så mycket säkerhet. Varje camping har ju sina säkerhetsföreskrifter och de läser vi, säger Robert Andersson från Västerlanda.

Ingemar Svensson, inre befäl, vid Södra Älvsborgs räddningstjänst, säger att Borås är förskonade från olyckor.

Han tror att det beror på att folket har säkrare utrustning numera.

Räddningstjänsten åker ut till Saltemads camping varje vecka under högsäsong för att informera gästerna.

Visar brand i gasol

– Vi visar bland annat vad som kan hända när det brinner i gasol och hur viktigt uppställningen är. Att man parkerar med husvagnsdraget ut mot körvägen och att de använder tändvätska istället för T-röd när de grillar, säger Klas Hoof, brandman vid Södra Älvsborgs räddningstjänst.

– Vi använder aldrig gasol, vi vill inte vakna av att tältet står i lågor, säger Anita Hadland från Norge.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.