Sahlgrenska vill operera hjärtsjuka i hela Sverige

Västra Götalandsregionen vill att Sahlgrenska sjukhuset får tillstånd att bedriva rikssjukvård inom hjärtkirurgi för barn och ungdomar. Nu ska en ansökan lämnas in till Rikssjukvårdsnämnden.
Borås • Publicerad 28 januari 2008

Hjärtoperationer på barn och ungdomar har sedan lång tid tillbaka utförts på Sahlgrenska sjukhuset. Förutom vid Sahlgrenska har operationer även utförts vid universitetssjukhuset i Lund.

Enligt uppgift ska Karolinska sjukhuset i Stockholm också ligga i startgroparna, eller redan har börjat, att utföra hjärtkirurgi för barn.

Hjärtkirurgi för barn och ungdomar ingår i rikssjukvården. Som rikssjukvård räknas ovanliga sjukdomar eller tillstånd, där diagnosen eller behandlingen är komplicerad och kräver speciell kompetens eller stora resurser.

Vad som ska räknas som rikssjukvård bestäms av Rikssjukvårdsnämnden, som är en nämnd inom Socialstyrelsen. Det första område som nämnden definierat som rikssjukvård är hjärtkirurgi på barn och ungdomar.

Nytt för i år är att landsting eller regioner som vill bedriva rikssjukvård måste söka tillstånd hos Rikssjukvårdsnämnden, varför regionstyrelsen nu beslutat att låta Sahlgrenska sjukhuset skriva en ansökan.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.