Så vill Gina Tricot bygga i Borås

Ett hus som boråsarna kan vara stolta över. Det var Gina Tricots önskemål när Wingårdhs arkitektkontor fick uppdraget.
Borås • Publicerad 7 mars 2008
Gina tricots huvudkonor som det kan komma att se ut sett från Varbergsvägen. Till höger syns Sven Eriksongymnasiet och centralbron.
Gina tricots huvudkonor som det kan komma att se ut sett från Varbergsvägen. Till höger syns Sven Eriksongymnasiet och centralbron.Foto: Wingårdhs Arkitektkontor AB
Foto: Wingårdhs Arkitektkontor AB

Här är arkitektens förslag. Och snart går kommunen ut med ett planprogram över hur Brodal ska användas.

En mer central placering får man leta efter för ett modeföretag. GinaTricot, som befinner sig i stark tillväxt, vill att personalen vid behov ska kunna pendla till Borås. Från tomten på Brodal når man motorvägen, centralstationen och Borås centrum på ett par minuter.

Ett planprogram är första steget i planarbetet. Stora delar av Brodal/Erikshill har varit parkeringsplats sedan de gamla träkåkarna revs 1973 för att bland annat bereda plats för motorvägen.

I mars 2007 avbröts planprogrammet. Det skedde då kommunstyrelsen sa nej till Coops planer på en livsmedelsaffär i området. Kommunen ansåg att en butik skulle ge för mycket trafik i området.

Ett modeföretags huvudkontor drar inte alls till sig lika mycket trafik.

– Vi vill vara kvar i Borås, säger Gina Tricots majoritetsägare och vd Jörgen Appelqvist, men det är viktigt att avståndet mellan Borås och Göteborg krymps.

Med förslaget från Wingårdhs arkitekter kan Gina Tricot få en spektakulär byggnad med lika bra skyltläge som JC:s gamla kontor i Mölnlycke. Idag disponerar företaget cirka 3 000 kvm i Lapidushuset i Knalleland. Den nya byggnaden ska ha en yta på cirka 6 000 kvm. Tidigast hösten 2010 kan huset stå klart.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.