Så säger restaurangerna:

Borås • Publicerad 14 augusti 2008
Foto: 
Ingrid Gustafsson, Grands restauranger, Hallbergsgatan.
Ingrid Gustafsson, Grands restauranger, Hallbergsgatan.Foto: 
André Duran, La Copita, Allégatan.
André Duran, La Copita, Allégatan.Foto: 

Ismael Bublic, Södra, Sandwalls plats:

– Vi kan oftast erbjuda rätter som fungerar med de vanligaste allergierna, eller så kan vi enkelt anpassa rätterna. Tillgängligheten när det gäller allergivaror, som laktosfritt eller glutenfritt, har blivit mycket bättre. Vi för också noggranna innehållsförteckningar så att vi lätt kan kontrollera ingredienser.

– Certifiering känns som om det administrativt blir för mycket jobb. Det är lättare för de stora kedjorna som kan avdela anställda bara för sånt här.

Ingrid Gustafsson, Grands restauranger, Hallbergsgatan:

– Vi är mycket intresserade av allergicertifiering. Personalen är redan anmäld till den första kursen i Göteborg.

– Vi har mycket konferensgäster med behov av specialkost. Men också på lunchrestaurangen ska personalen alltid känna till vad maten innehåller, i alla fall när det gäller de vanligaste allergierna. Vi pratar allergi redan när vi planerar menyn – vad som kan bli problem och vad vi i så fall kan erbjuda för alternativ.

André Duran, La Copita, Allégatan:

– Vi får förfrågningar från allergiker ibland, men det brukar vi oftast kunna lösa. Vanligast är nog laktos- och glutenintolerans.

– Allergicertifiering har vi inte funderat på, jag känner inte till det så väl. Vår personal är redan väl utbildad när det gäller sånt här. Att man inte kan använda samma fritös till olika saker, till exempel. Det känns inte som ett stort problem för oss.

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.