Så säger Livsmedelsverket om smör och margarin

Det är svårt att följa näringsrekommendationerna om smör används till smörgås och i matlagning.
Borås • Publicerad 16 oktober 2012

Det är betydligt enklare om man i stället väljer matfetter med lägre andel mättat fett som till exempel lättmargarin på smörgås och flytande margarin eller olja i matlagningen. Enligt beräkningar från Livsmedelsverket kan smör och andra fetare mejeriprodukter ingå i kosten då och då.

Fett och margarin - fakta

Smör har ett högt innehåll av mättade fettsyror, 65–70 procent, medan margariner och matfettsblandningar varierar andelen mättade fettsyror från mindre än 10 procent.

I fettdebatten har Livsmedelsverkets rekommendationer om att begränsa intaget av mättat fett ifrågasatts. En del menar att mättat fett är nyttigt och att det inte finns någon anledning att ändra på intaget.

Enligt de svenska och nordiska näringsrekommendationerna bör 25–35 procent av energin komma från fett. Intaget av mättade fettsyror och transfettsyror bör begränsas till omkring 10 procent.

Näringsrekommendationerna ligger till grund för kostråden att välja matfetter med lågt innehåll av mättade fettsyror och transfettsyror.

Många kritiker menar att margarin och lightprodukter innehåller för mycket kemiska tillsatser och därför bör undvikas.

Källa: Livsmedelsverket

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.