Annons

Så kan du höja lönen

Att vara frågvis, förberedd och framåt kan löna sig. Bokstavligt talat.
Det menar Per-Anders Larsson, Unionens regionchef som förbereder sig för avtalsrörelsen.
Här är hans bästa tips för att höja lönen.
Borås • Publicerad 26 september 2011
Foto: 
Per-Anders Larsson, regionchef för Unionen brinner för att medlemmarna skall få högre löner. Inte bara med hjälp av kollektivavtalet, individuell lönecoachning är också en möjlighet.
Per-Anders Larsson, regionchef för Unionen brinner för att medlemmarna skall få högre löner. Inte bara med hjälp av kollektivavtalet, individuell lönecoachning är också en möjlighet.Foto: Anders Robertsson

I dagarna överlämnar Unionens sina avtalskrav till arbetsgivarna. Ett av kraven är lönehöjningar på 3,7 procent och Per-Anders Larsson, regionchef brinner för att höja medlemmarnas löner.

– Vi anser att det löneutrymmet finns och siffran är baserad på utredningar från konjunkturinstitutet, menar han.

Annons

Tuff avtalsrörelse

Men Per-Anders Larsson tror samtidigt att det är en tuff avtalsrörelse som väntar.

– Det såg väldigt ljust ut men sedan kom den här dippen i ekonomin och gav motparten argument för att hålla nere lönerna. Men man får inte glömma att tillväxten i de svenska företagen fortfarande är stark.

Förutom ett gynnsamt kollektivavtal kan Unionens medlemmar också få individuell lönecoachning. Larsson är tydlig med att Unionen är för individuell lönesättning.

– Det centrala avtalet är ett golv, sedan kan man vässa lönen själv. Man ska bedömas efter prestation och det skall löna sig att göra ett bra jobb.

Hur ska man göra för att förbättra lönen?

– Det allra viktigaste är att få till ett ordentligt lönesamtal. Många företag saknar strukturer för det vilket är olyckligt. Väl där gäller det att vara förberedd och kunna prata för sig själv.

Våga prata lön

En annan viktig fråga är på vad lönen skall baseras. Något som arbetsgivarna ofta brister i.

– Det skall vara tydligt vilka kriterier som krävs för en viss lön. Finns inte det riskerar det att bli godtycklighet, vilket leder till osämja. Sådant läcker energi vilket arbetsgivaren också borde vara mån om att förhindra.

Annons

Men det finns fler saker att tänka på. Enligt Per-Anders Larsson framförallt två viktiga aspekter.

– Det första är att få en vettig ingångslön. Får man inte det kan man få betala för det i många år framöver. Men det är svårt givetvis att veta vad som är skäligt, säger han och glider därmed över till nästa punkt.

– Att våga prata löner med kollegor och vänner. Vi är dåliga på det. Det finns någon vald sanning om att man inte skall prata om pengar. Men det gynnar ingen.

Rådet till personer som väntar på löneförhandling inom kort är därför givet.

– Våga fråga. Det tjänar du på i längden...

Unionen är Sveriges största privata fackförbund.

Har cirka 500000 medlemmar.

33000 förtroendevalda på 67000 arbetsplatser.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons