Annons

Så kan ackumulatortanken se ut – "Hög klass på förslagen"

Virkad spets i guldfärg. Eller ett färgglatt mosaikmönster.
Borås • Publicerad 2 maj 2008
Förslaget från MA Arkitekter
Förslaget från MA ArkitekterFoto: MA Arkitekter
Förslaget enligt Rosenbergs arkitekter.
Förslaget enligt Rosenbergs arkitekter.Foto: Rosenbergs arkitekter

De fantasifulla exemplen är många när tre arkitektkontor nu kommit in med förslag på utsmyckning av den omdebatterade ackumulatortanken.

– Det är väldigt glädjande att se förslagen, det är hög klass på detta, säger stadsarkitekt Tomas Rossing.

Annons

Uppgiften till de tre arkitektkontoren var att göra två förslag var. Ett mer sansat och ett fritt efter eget huvud. Det skulle finnas en dagbild och en nattbild från varje förslag, eftersom det finns stora möjligheter att påverka tankens utseende med belysning.  Ett arkitektkontor har lämnat extra förslag.

– Utgångspunkten är att tanken är väldigt stor, den syns över hela stan och från riksväg 40, säger Rossing. Utformningen ska vi vara stolta och glada för.

– Det finns en spännvidd, från tolkningen av Guggenheimmuseet i New York till virkad spets i guldfärg. Jag blir glad när jag ser förslagen.

Men Rossing vill ännu inte säga vilket av förslagen han själv föredrar. De har precis kommit in och stadsbyggnadskontoret hjälper Borås Energi och Miljö AB att ta ställning.

– Antingen väljer vi att vara sansade och traditionella, eller så tar vi chansen att sticka ut. Då riskerar vi att dela staden i två läger, för och emot. Vi ska leva länge med detta, tanken kanske står där i 100 år.

Bråttom till beslut

På torsdag ska politikerna i byggnadsnämnden ta ställning till arkitekternas förslag.

Eftersom det nu är bråttom kan det bli så att byggnadsnämnden klubbar igenom flera förslag, så att Borås Energi och Miljö AB får extra tid att ta ställning till förslagen.

Bolagets vd Gunnar Peters har tidigare sagt att ett överklagande som tas upp till prövning innebär att det är kört för tanken. Nu säger han att anbudsgivaren har möjlighet att bygga om beslutet tas i fullmäktige den 15 maj. Annars är det osäkert när det kan bli en tank och vad den kommer att kosta.

– Det är viktigt att de fattar beslutet. Det kan bli överklagat, och då tror jag att det blir en ny anbudsförfrågan.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons