Så hanterar Borås singlar coronakrisen – dejtar över hela världen

Social distansering och dejting – hur går det ihop?
BT har pratat med tre tjejer som nu dejtar över hela världen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borås • Publicerad 12 april 2020 • Uppdaterad 14 april 2020

Social distansering och hemmaarbete. För många betyder det – kanske lite för mycket – tid med familjen. För andra betyder det ensamhet. Ungefär 40 procent av hushållen i Sverige är ensamhushåll, och många av landets singlar fördriver sin extra fritid på Tinder.

Men går det att dejta när man måste undvika människor och hålla avstånd?

Boråsaren Emma Ebbesson, 32, är aktiv på Tinder och har sedan corona kom till Sverige inte velat gå på dejt och träffa folk som vanligt.

”Det kändes ju lite konstigt att fixa i ordning sig för att vara redo för en dejt när man bara skulle sitta hemma i soffan.”
Emma Ebbesson
Emma Ebbesson.
Emma Ebbesson.Foto: Privat

– Det är tråkigt, det måste jag säga. Nu är det ju vår och det är då alla vårkänslorna kommer, det är ju annars en väldigt bra tid att dejta.

Men istället för att lägga dejtandet på hyllan i väntan på en ljusare framtid har Emma testat alternativa sätt att ”träffa” Tinder-killar på.

– När man inte kan träffas på samma sätt har det blivit Facetime istället, säger hon.

Emma har haft en dejt på Facetime hittills, och är i grunden positiv.

– Det är ganska roligt faktiskt. När man går på dejt så är det ju det första intrycket som den här killen får utav mig, och det är likadant via Facetime. Det kändes ju lite konstigt att fixa i ordning sig för att vara redo för en dejt när man bara skulle sitta hemma i soffan.

Gick det att få en uppfattning av personen över Facetime?

– Ja men det tycker jag. Vi pratade ganska länge och det var inte alls konstigt.

Fakta

Vad är Tinder?

• Tinder är en dejtingplattform där man kan chatta och matcha med andra personer genom att swipa höger eller vänster.

• Tinder finns över hela världen.

• Vanligtvis kan man bara Tindra och matcha med människor inom ett visst avstånd från där man befinner sig. Men nu, i och med coronakrisen, har Tinder möjliggjort att man kan placera sig över hela världen och matcha med personer i andra länder och städer.

Från New York har en historia om en kille som bjuder ut sin granne genom att skicka sitt nummer på en drönare till hennes takterass spridits på sociala medier. En första dejt höll de på just Facetime, den andra dejten träffades de i verkligheten men med killen iklädd en plastbubbla som skydd.

”Klart man alltid är försiktig men ska jag sätta mitt liv ”on hold” ett helt år?”

I Sverige har vi ju inte lika stränga isoleringsregler som i USA, här är det fortfarande okej att träffas ute för en promenad. Det har Emma Ebbesson också testat. En kille hon pratat med föreslog att de skulle ta en ”distanspromenad”.

– Även innan corona var ju promenader aktuella för en första dejt. Om man ändå känner att man vill träffas under den här tiden så är ju utomhus och promenad absolut något att föredra. Det är givetvis alltid roligare och mer spännande att träffas IRL.

Alla på Tinder har dock inte ändrat sina beteenden på grund av corona. Flera BT varit i kontakt med träffar folk och går på dejter som vanligt. En boråsare gick senast i veckan på dejt på ett – nästan folktomt – kafé.

”Ett tag hade vi på videosamtal och jag visade mina katter och min lägenhet.”
Maria Nordgren

– Klart man alltid är försiktig men ska jag sätta mitt liv ”on hold” ett helt år? Man hoppas ju den andre säger ifrån om den är förkyld eller så, säger hon.

För att matcha användarnas nya coronabeteende har nu även Tinder anpassat sin app. Dejtingappen har tagit bort alla distansbegränsningar och möjliggjort för alla användare att tindra globalt.

Maria Nordgren.
Maria Nordgren.Foto: Privat

En av dem som testat det här sättet att nätdejta är Maria Nordgren från Borås. Hon studerar på Bäckängsgymnasiet och har haft mycket tankar på att flytta till ett engelskspråkigt land.

– Så därför valde jag att placera mig i Vancouver. Sedan började jag swipa och tänkte direkt på att många hade roligare presentationer i sina profiler än i Sverige, säger hon.

Efter ett litet tag matchade hon med Andy.

– Vi började enkelt med vanliga fraser som: ”hur mår du?” och berättade lite om oss själva. Men snart så skrev vi långa paragrafer till varandra, säger Maria.

Mitt i ett meddelande frågade Andy om de inte skulle prata i telefon istället.

– Det slutade med att vi pratade i typ tre timmar, om allt möjligt. Ett tag hade vi på videosamtal och jag visade mina katter och min lägenhet. Vi klickar väldigt bra och han är lätt att prata med.

Vad pratade ni om?

– Allt möjligt! Om resor, om språk och om Kanada. Vi tycker också om att spela båda två och kommer nog att spela till exempel CS tillsammans, säger Maria.

Tidsskillnaden försvårar kontakten lite, men än så länge har de hörts varje dag.

– Vi skriver så mycket vi kan och det hade varit jätteroligt att träffa honom.

Julia Sonell.
Julia Sonell.Foto: Privat

Julia Sonell går också på Bäckängsgymnasiet och utnyttjade även hon möjligheten att dejta på en annan plats i världen. Hon valde att placera sig i Spanien.

”Jag funderar på Italien, för att det är så snygga människor där. Många sitter också i karantän just nu och har kanske mer tid att prata”
Julia Sonell

– Det känns väldigt kul att kunna prata med så mycket andra människor och samtidigt bättra på sin spanska. Jag har väl en två-tre konversationer med spanjorskor igång just nu, det är väldigt coolt att man kan göra det och resa digitalt, säger hon.

Vart reser du härnäst?

– Jag funderar på Italien, för att det är så snygga människor där. Många sitter också i karantän just nu och har kanske mer tid att prata, säger Julia.

Varken Maria eller Julia utesluter möjligheten att gå på dejt och träffas i verkligheten, trots den rådande pandemin, men vill gärna vara extra försiktiga.

– Jag skulle nog kunna ses och ta till exempel en promenad. Men man går ju helst inte till någon bar som man kanske skulle gjort annars, säger Julia.

Även män visar prov på dejtingkreativitet i coronatider – här är några exempel

  • ”Behöver någon att sitta i karantän med, är la inte så mycket begärt?” skriver en 25-årig man.
  • ”Någon som vågar lite ansvarigt karantänshäng?” skriver en 29-årig man.
  • ”If you are into social distancing, we have a match. Virtual fika?” skriver en 30-årig man.
  • ”Corona-free since '93”, skriver en 26-årig man.
  • ”Häng i karantän? Viktigt med humor och kunna skämta om allt”, skriver en 29-årig man.
Frida Dam BergstedtSkicka e-post
Jennie ÖlundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.