Så är läget för underleverantörerna i Sjuhärad

Varsel i Sjuhärad följer i spåren av Volvo personvagnars nerdragningar.
Borås • Publicerad 9 oktober 2008

Men fortfarande finns också positiva signaler från företagen som levererar fordonskomponenter. Här är ett antal besked från företag runt om i bygden.

Arkmek har varslat nio

Arkmekkoncernen innehåller totalt sju bolag med 175 anställda. Inom ett bolag, Rani, har nio varslats.

– Där gjuter vi detaljer som går till Volvo personvagnar. Samtidigt går Fritsla mekaniska i vår grupp för fullt. Där gör vi svänghjul för lastbilsmotorer som tillverkas hos Volvo i Skövde och Lyon, säger Kjell Johnsson, vd och ägare i Arkmek.

Autotube OK i Ulricehamn

Autotube tillverkar rör och slangar för bilindustrin. I Varberg fokuseras på personbilar, i Ulricehamn på lastbilar.

– I Varberg har vi varslat i två omgångar. Först tio, i måndags 24. I Ulricehamn är det lugnare och inte aktuellt med varsel, säger Sven-Olof Libäck, vd för Autotube. Företaget ingår i Latour.

Precomp Solutios har varslat 25

Men ser goda möjligheter på längre sikt. Precomp Solutions tillverkar finklippta komponenter i Ulricehamn och Bulgarien. 135 anställda i Ulricehamn, varav 25 varslats.

– När det blir nerdragningar som på Volvo är det som att köra i diket. Vi klarar inte det, vi måste varsla, säger vd Lars-Olof Bergsten i bilen på väg hem med ett nytt kontrakt.

– Att vi nu erbjuder mer sammansatta produkter har mottagits väl. Order rullar in, men de gäller inte idag. De ger jobb först under 2009, 2010, säger Bergsten.

Autoliv i Vårgårda har minskat – men utan varsel

400 personer är i Vårgårda sysselsatta med produktion för bilindustrin. 60 procent av det tillverkade går till Volvo personvagnar.

– Vi kan idag inte ge några besked. Vi vet inte vad Volvo kommer att efterfråga. Vi har minskat personalen en del genom naturliga avgångar och färre från bemanningsföretag. Ännu finns här en del inhyrda, säger Dan Persson, vd för Autoliv Sverige AB i Vårgårda.

De som i Vårgårda arbetar med koncerngemensamma funktioner och utveckling berörs inte direkt av Volvokrisen. Totalt arbetar över 900 personer för Autoliv i Vårgårda.

WR Controls i Timmele känner höstnedgång

50 anställda i Timmele tillverkar kabelsstyrutrustning för bland annat bilar. Fabriker även i Estland, Tyskland och Kina. Här känns viss nedgång, men inte dramatiskt. Varsel är inte aktuella. Företaget är mindre beroende av Volvo.

Nexans IKO får mindre volymer

10 – 15 procent av Nexans produktion i Grimsås utgörs av specialkabel. Av detta går det mesta till bilindustrin.

Antal anställda totalt i Grimsås: 530

– Vi följer noga utvecklingen, reviderar våra prognoser. Varsel är inte aktuella, men vi har restriktioner på nyanställningar och investeringar, säger Claes Nordén, informationschef på Nexans IKO Sweden AB. Totalt har företaget 530 anställda.

Stjernfjärdrar står opåverkade

150 anställda på Stjernfjärdrar i Herrljunga tillverkar fjädrar och besläktade produkter. För Volvo lastvagnar tillverkas hela sängar.

– Sängarna är det enda vi gör för bilindustrin. Där har vi ännu inte märkt någon avmattning, säger vd och delägaren Nils-Erik Stjerna.

Mont Blanc märker oron

I Toarpsdal vid Dalsjöfors tillverkar Mont Blanc lastbärare och cykelhållare för bilar. En del säljs till bilföretagen direkt, en del säljs till konsument under egna märket.

– Vi säljer inget till Volvo. I direktleveranser till bilföretagen märker vi mindre minskning. Men finansoron gör att färre reser och har behov av att komplettera sin bilar med våra produkter, säger vd Per Ekholm.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.