Ryskt njet stoppar kött från Dalsjöfors
– Det här handlar om 1-2 procent av vår totala volym så det är inget som har någon stor betydelse för oss, säger Peter Johansson, VD Dalsjöfors slakteri.
Slakteriet har fått brister påpekade för sig och skulle dessa åtgärdas får man tillbaka tillståndet.
– Jag vet inte om det är aktuellt för oss. Det är många av punkterna som är oklara och vi måste reda ut vad de gäller. Sedan får vi ta ställning till om de ska åtgärdas, säger Johansson.
En av bristerna gäller inkörsporten till området.
– De vill att vi ska köra ut genom en annan port men det är inte troligt att vi bygger en till, säger Johansson.
Totalt är tillstånden indragna för nio anläggningar som alla är godkända i Sverige.
– De ryska kraven skiljer sig från de svenska och från EU:s krav, säger Anna Brådenmark, enhetschef vid Livsmedelsverket till TT.
Inom EU genomförs revisioner för att se om företagen har ett system för att livsmedelskontrollen ska fungera medan Ryssland vill att det ska tas prover på varje sändning.
En annan punkt där det skiljer sig i synen är hur gamla djur ska vara för att testa för BSE.