Rullstol inget handikapp för golfare

Funktionshindrad och sugen att prova på golf?
Borås • Publicerad 23 augusti 2008
Daniel Brorsson från Sisu har varit med i projektet från byggstart. Med sina kontakter inom handikappföreningar ska han informera om att möjliheten för golf nu har öppnat sig för funktionshindrade. - Man får tänka i helt nya banor när det gäller träning för rullstolsburna, säger Borås golfklubbs tränare Krister Andersson.
Daniel Brorsson från Sisu har varit med i projektet från byggstart. Med sina kontakter inom handikappföreningar ska han informera om att möjliheten för golf nu har öppnat sig för funktionshindrade. - Man får tänka i helt nya banor när det gäller träning för rullstolsburna, säger Borås golfklubbs tränare Krister Andersson.Foto: Lars-Åke Green

Från och med nu öppnas den möjligheten på allvar. Nya övningsområdet som invigs idag på Borås Golfklubb blir helt handikappanpassat.

Daniel Brorsson jobbar för Sisu i Borås och är själv rullstolsburen. Han har varit med från det att spaden sattes i jorden och påverkat utformningen av den nya anläggningen på Borås Golfklubb.

I går gick han en sista kollrunda inför dagens invigning och synade övningsområdet tillsammans med golfklubbens intendent, Mikael Hedén.

– Här finns lite att justera innan det är helt anpassat för oss med funktionshinder. Men det vore konstigt om allt var perfekt från första stund, säger Daniel Brorsson.

Dagens invigning omfattar etapp ett, drivingrange och tre hål på teknikbanan. Etapp två blir klar till våren och innefattar resterande sex hål på teknikbanan, golfakedemien och lokalen för inomhusträning.

Klubbens ambition och vision var från början att skapa en övningsanläggning där allt är samlat på ett och samma ställe.

– Eftersom vi ville att anläggning skulle vara öppen för alla så fick vi se till att den även blev handikappanpassad, säger Mikael Hedén.

Det var då Daniel Brorsson kom in i bilden. Klubben tog kontakt med Sisu, där Daniel arbetar, för att få hjälp med anpassningen och inget har lämnats åt slumpen.

Tillgängligheten för rullstolsburna blir hög. Allt handikappanpassas som långt det går. Tillfartsområdet asfalteras, det blir ramper in och ut från byggnader och till utslagsplatser, inga trösklar, dörröppnare, anpassade toaletter, bollmaskiner som kan nås från rullstol.

Den niohåls teknikbana som byggs på övningsområdet förses med hårdpackade gångar mellan hålen och bunkrarna med låga kanter och ett sanddjup på max fyra till fem centimeter.

Nu när anläggningen börjar bli färdig och första etappen ska invigas kan både Mikael Hedén och Daniel Brorsson konstatera att det ser bra ut.

– Det är ju först nu när allt är klart som vet om vi lyckats, säger Mikael Hedén.

Borås Golfklubb har samarbetat med Borås Stad, Sociala blocket, SISU. Även svenska handikapplandslaget har varit involverade i projektet.

Största delen av finansieringen har klubben stått för, 4,5 miljoner kronor. Men man har även sökt och fått bidrag från olika håll. Dessutom har företag från Sjuhärad varit med och sponsrat.

– Jag vill även tillägga att vi har byggt nästan allt med klubbens egen personal, säger Hedén.

Yta på hela Träningsområdet är cirka 16 hektar.

När etapp 3 är klar, senast hösten 2009, rangen 50 platser, 30 platser under tak med infravärme, grästee, golfakademi för utbildning, inomhusgolf med slagmattor och puttinggreen/chipgreen, korthålsbana med 9 hål, inspelsgreen, övningsfält för egna bollar.

Verksamheten för funktionshindrade startar 23/8 och fortsätter med träningsdagar hela hösten.

Korthålsbanan/teknikbanan kommer även att vara en så kallad pay and play. Det vill säga man behöver inte vara medlem i någon klubb för att få spela.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.