Annons

Rovdjursexperten: "Vi kommer att ha ett vargrevir om några år"

Spåren efter varg runt om i Sjuhärad förvånar inte rovdjurexperten Tommy Berglund .
– Vi kommer att ha ett vargrevir om några år, tror han.
Borås • Publicerad 9 januari 2013
Vargen på bilden dök upp i ett bostadsområde söder om Falkenberg i december, och fångades på bild av Hallands Nyheters fotograf. Rovdjursexperten Tommy Berglund säger att det inte är någon tvekan om att det är en varg på bilden.
Vargen på bilden dök upp i ett bostadsområde söder om Falkenberg i december, och fångades på bild av Hallands Nyheters fotograf. Rovdjursexperten Tommy Berglund säger att det inte är någon tvekan om att det är en varg på bilden.Foto: Maria Gredeskog

För Tommy Berglund, rovdjursspårare på länsstyrelsen i Halland, kommer rapporten inte som någon överraskning. Han har fått många vargrapporter i sitt område på senare tid, en del observationer talar om två vargar.

Senast i lördags observerades varg, men då bara en, mellan Burseryd och Håcksvik allra längs söderut i Svenljunga kommun.

Annons

– Att samma varg skulle kunna vara i Boråstrakten nu låter väldigt rimligt med tanke på hur en varg rör sig, säger han.

Däremot vet man inte om det är kringstrykande vargar som har observerats, eller om det handlar om en eller två individer som är på väg att bilda revir i Halland och Sjuhärad.

– Hade vi haft snö hade vi kunnat räta ut frågetecknen, då hade vi till exempel kunnat utläsa av spåren om vargen krafsar eller urinmarkerar. Men nu vet vi inte, säger Tommy Berglund.

Ett vargrevir i Skandinavien är i genomsnitt 100 000 hektar stort. Det är lika stort som, till exempel, hela Marks kommun. Även en ensam varg kan bilda revir och sedan invänta en lämplig partner under lång tid.

– Vargen bryr sig inte om länsgränser, så är det många vargobservationer i Halland är det också troligt att vargen kommer att finnas i Sjuhärad.

Även om man inte ännu vet om de vargar som har observerats betyder att en eller flera vargar är på väg att bilda revir, tror Tommy Berglund att det bara är en tidsfråga innan det sker.

Därmed ökar också risken för angrepp på tamdjur – och det är dags för djurägare att börja se över rovdjurskydd, menar Tommy Berglund. Det går att minska risken för vargangrepp.

– En varg hoppar sällan över ett fårstängsel, utan kryper under. En lågt liggande eltråd på utsidan av ett fårstängsel, och gärna en tråd strax ovanför stängslet, ger ett gott skydd.

Oktober, Rolfstorp, öster om Varberg, länsväg 153: två vargar observerade.

27 november, Knäred, öster om Laholm: 13 får rivna av varg.

10 december, Tränningen, norr om Bredared: en varg observerad.

18 december, Grimsholmen söder om Falkenberg: en varg observerad (se bild).

18 december, söder om Ullared: två vargar observerade.

23 december, sydost om Ullared: en varg observerad.

24 december, norr om Kungsbacka: en varg observerad.

4 januari, Källsjö, i närheten av Ullared: två vargar observerade.

5 januari, Håcksvik, söder om Svenljunga: en varg observerad.

6 januari, Fegen, norra Halland: vargdödad älgkalv undersökt.

8 januari, Kråklanda söder om Borås: en varg observerad på riksväg 41.

Rovdjursobservationer anmäls på www.rovobs.se. Där finns också telefonnummer till länsstyrelsens viltspårare. Viltspårarna kontaktar personer som gjort observationer för att bedöma hur trovärdiga de är, och spårar i de fall det är möjligt.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons