Riskabelt att gå av bussen

Det finns för många farliga busshållplatser på vägarna till och från Borås.
Borås • Publicerad 29 augusti 2008
Med en personbil kan det gå an men med en skymmande buss, kanske på vintern med snövallar, blir det farligt menar Lennart Orbelin.
Med en personbil kan det gå an men med en skymmande buss, kanske på vintern med snövallar, blir det farligt menar Lennart Orbelin.Foto: Tomas Karlsson

Men många kan åtgärdas relativt enkelt.

Det är slutsatserna från Motormännens riksförbund (M) efter en granskning av busshållplatser på landsväg.

– Vi har valt ut tre på länsväg 180 och tre på riksväg 42 av de som vi anser farligast och har nu bett Vägverket åtgärda dem, säger Lennart Orbelin fd trafikpolis numera vägombud på M.

Det största problemet är att bussen inte kan komma av vägen. Det skapar inte bara risker för passagerare utan även för annan passerande trafik som måste köra över på motsatta körbanan trots för kort eller dålig sikt.

– Då ska vi inte tala om vintern med snövallar, säger Lennart Orbelin.

På länsväg 180 har man räknat in 13 farliga hållplatser . Av dessa anses tre stycken , hållplatserna, Hestrastugan, Börshult strax väster om Sandhult samt Näsvägen några kilometer längre västerut som särskilt angelägna för åtgärder.

– Vid Hestrastugan är sikten inte särskilt bra och risken för tillbud stor, menar Lennart Orbelin.

Hållplatsen Börshult har skymd sikt. Vid Näs är vägen smal och det blir trångt när bussen stannat. Där är olycksrisken hög eftersom somliga bilister inte respekterar fartgränsen på 70 kilometer i timmen.

42:an har mycket trafik på vägen med många tunga fordon enligt Lennart Orbelin. Där har man valt ut hållplatserna Tämta ridskola, Skogen( nordlig riktning) samt Hestra i samma riktning.

– Vid Hestra måste bussen stanna på körbanan. På ena hållet är det en raksträcka där man håller 90 och på andra hållet en kurva med skymd sikt, påpekar Lennart Orbelin.

Vid Tämta sydlig riktning är bussfickan för grund. Där mynnar också en byväg ut. Trafikanterna ut på 42:an får sikten skymd av bussen.

Lennart Orbelin tycker att det inte behövs så mycket för att göra hållplatserna säkra.

– Vägverket öronmärker ju pengar för anpassning av hållplatser för passagerare med funktionshinder. Det är helt okej. Med det borde även finnas pengar för att göra trafiksäkrare hållplatser.

Andra farliga hållplatser på Länsväg 180 enligt M Från Borås riktning Alingsås.Hällered, Golfbanan, samt Tvärbäcken.Alingsås riktning Borås.Gråbovägen, Tvärbäcken Golfbanan, Lygnared, Trollsåsvägen samt Thå.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.