Retorikexpert bedömde talarna
Men hur väl klarar boråspolitikerna uppgiften?
Borås Tidning bad retorikexperten Hans Gunnarson att analysera budgetdebatten.
Till vardags undervisar Hans Gunnarson på Högskolan i Halmstad och på Marks gymnasieskola. Han har också gett ut en bok i ämnet Vältalaren – en handbok i retorik.
Genom åren har han analyserat tusentals tal. Nu har turen kommit till att syna de inledningsanföranden som respektive parti i Borås fullmäktige höll under budgetdebatten.
Är det någonstans i budgetdebatten som de genomtänkta talen finns, så är det här.
En retoriker analyserar ett tal ur flera aspekter. Framför allt bör en talare ha tänkt igenom vem han eller hon vänder sig till, påpekar Hans Gunnarson. Ett dilemma här är att publiken är dubbel, både politiker och allmänhet.
Ett tal bör innehålla en medveten disposition. I den bästa av världar finns en inledning, ett anförande och en avslutning.
I en talanalys är det också viktigt att syna språket, både det talade språket och kroppsspråket.
– Jag ser goda möjligheter till förbättringar i Borås. Jag lyssnar mycket på politiker i riksdagen och internationellt sett, men de har ju ofta hjälp av talskrivare, säger Hans Gunnarsson.
Av de nio inledningsanförandena var det alltför många som läste innantill.
– Politikerna måste förstå att det är när de lämnar manus som man börjar lyssa på dem. Få använder sig av gester för att markera. Gester är ett vinnardrag, det finns det forskning som visar.
Flera av politikerna bad om ursäkt för att de var långrandiga. Redan vid det tredje inledningsanförandet frågar Hans Gunnarson spontan:
– Har de ingen begränsad taltid? Det är ganska märkligt egentligen.