Rektorn larmar om kränkningar: "Lavineffekter"

Borås Artikeln publicerades
Klimatet har blivit råare på sociala medier. På Viskaforsskolan har detta märkts under hösten och nu går rektorn ut med ett öppet larmbrev till föräldrar.
Foto:Anders Robertsson
Klimatet har blivit råare på sociala medier. På Viskaforsskolan har detta märkts under hösten och nu går rektorn ut med ett öppet larmbrev till föräldrar.

Viskaforsskolans rektor Anette Lundgren har fått nog av kränkningar och påhopp. Under fredagsmorgonen bröts alla lektioner för extrainsatta diskussioner kring sociala medier.

– Vi måste alla ta ett samhällsansvar, säger hon.

I veckan skickade rektorn Anette Lundgren ut ett brev till Viskaforselevernas föräldrar. I rubrikraden stod "Viktigt! Läge på skolan" och nedanför gick att läsa om att elever kränker och trakasserar varandra på sociala medier.

– Jag ville uppmärksamma det här problemet. Vi har många problem på skolan som är en följd av saker som hänt på sociala medier under elevernas fritid. Vi klarar inte av att lösa detta själva, säger hon till BT.

Hon upplever att den hårda tonen har "kommit smygande".

– Vi hade under förra året småproblem här och där. Det var hanterbart. Från detta läsår så har det blivit värre och är nu ett stort problem.

Under fredagsmorgonen bröts alla lektioner för att lärarna istället skulle informera om risker, effekter och konsekvenser med att uttrycka sig elakt i sociala medier.

– Vi märker att det uppstår lavineffekter på nätet. Småsaker kan snabbt bli ett stort problem när fler och fler lägger sig i. Sociala medier är väldigt bra för mycket, men vi har ännu inte lärt oss hur vi ska hantera det.

I brevet riktar hon även kritik mot retoriken i föräldragrupper på sociala medier där tonen är liknande.

– Det är ett stort problem ifall vuxna beter sig likadant som barnen, säger Lundgren.

Du vill att föräldrar ska prata med sina barn om sociala medier. Kan inte det vara svårt om de själva saknar kunskap i ämnet?

– Jo, men vett och etikett borde man som vuxen känna till oavsett sammanhang. Man kan alltid diskutera vad som är rätt och fel gentemot andra människor. Det räcker långt.

Jan Nolin är sociala medier-forskare på Högskolan i Borås. Han tycker att skolan tydligare ska lära ut hur man bör hantera de sociala medierna.

– Det är ett problem att många ungdomar använder dem utan att ha koll på vad som gäller. Många tvååringar använder surfplattor idag och skapar sig då stor kunskap i hur man använder medierna tekniskt. Däremot vet de inget om hur de ska förhålla sig till det etiska och juridiska.

Nolin tycker att skolan ska bli bättre på att utbilda eleverna i sociala medier.

– Mobilen har blivit en del av ens person och då måste alla lära sig att hantera det. Idag utbildar vi inte ungdomar i vad detta är för teknik. Det måste vi göra bättre och det kan läggas in i flera ämnen.

Viskaforsskolans rektor Anette Lundgren håller med.

– Sociala medier borde tydligare implementeras i läroplanen. Jag tror att det kommer att bli så framöver och då kan vi lättare förhålla oss till hur vi ska tackla problemen.