Regn inget hinder i Fristad

Regnet öste ner och hösten gjorde sig påmind.
Borås • Publicerad 7 september 2008
Emil Standar, 6 år, firar ett mål.
Emil Standar, 6 år, firar ett mål.Foto: Peter Elvemo

Men på Fristad-dagen var minerna uppåt ändå.

– Det här dagen sammansvetsar hela området, säger Barbro Johansson, kanslist på Fristad GOIF.

Runt Heden i Fristad har det samlats mängder av människor. Varken regnet eller den milda värmen har hindrat någon från att komma och se de lokala lagen spela fotboll. Istället för skor får det bli gummistövlar och i nästan varannan hand hålls det ett paraply.

– Klart att man hade hoppats på bättre väder, säger Barbro Johansson.

Dagen, som arrangeras av Fristad GOIF, engagerar hela klubben. Som fotbollsdomare ställer a-lagspelare upp och i marknadsstånden står föräldrar och ledare till ungdomslagen.

Barbro Johansson har varit med i alla år sedan Fristad-dagen flyttade till Heden vid sekelskiftet.

Innan dess hölls Fristad-dagen uppe i Fristad centrum där huvudattraktionen var en marknad.

– Vi ville fokusera mer på fotbollen och det var därför vi flyttade hit, säger Barbro Johansson.

I dag är fotbollsturneringen huvuddelen i vad som numera även kallas Hedendagen. Men marknadsdelen har inte försvunnit.

– Även om fotbollen kanske lockar flest människor satsar vi på mycket kring-aktiviteter, säger Barbro Johansson. Vi har till exempel en fem-kamp som alla besökare kan delta i. Sedan har vi servering och lotterier. Alla ska kunna komma hit.

Fotbollsturneringen lockade i år totalt 26 pojk- och flicklag där Mjöbäck rest längst av alla. Tio av lagen var för pojkar tolv år och åtta av lagen bestod av tioåriga tjejer. De resterande åtta lagen deltog i Fristad GOIFs speciella turnering för sexåringar.

– Det gör inte så mycket att det regnar, säger Wilda Johansson, sex år, som spelar i Bredareds IF. Det är roligt ändå att få spela fotboll.

Peter Elvemo
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.