Raketdådet: Offer upplevde påtryckningar

Hotfulla telefonsamtal och sms. Hjulbultar som lossats på en bil. När rättegången om nyårsdåden började i går berättade en misshandlad entrévakt om påtryckningar för att få honom att ta tillbaka sin polisanmälan.
Borås • Publicerad 4 februari 2008
Det var fullsatt när rättegången om bland annat raketdådet inleddes i Borås tingsrätt i dag.
Det var fullsatt när rättegången om bland annat raketdådet inleddes i Borås tingsrätt i dag.Foto: Jan Pettersson

I en fullsatt sal i Borås tingsrätt beskrev också en kvinna hur det kändes att få en raket intryckt i munnen:

– Jag blev så chockad. Jag bara stod där. Jag tänkte att om jag gör motstånd blir det bara värre.

BT skrev i går om hot under utredningen om händelserna på nyårsafton. En 19-åring som passade entrén vid en privat fest i kårhuset misshandlades med sparkar och slag. Senare fick han sms: Vi ska ta dina syskon om du inte tar tillbaka polisanmälan, var budskapet.

Nattliga telefonsamtal

Det kom telefonsamtal mitt i natten. Och hjulbultar lossades på en nära anhörigs bil. Trots påtryckningar tvekade 19-åringen i går inte att ge sin version av vad som hänt och berätta om sina känslor:

–?Jag har haft ont rent fysiskt. Men jag är arg och besviken över att en rolig kväll slutade så här och att min familj utsatts. Det gör mer ont.

Den 25-åriga kvinnan verkade lugn och samlad när hon talade om dådet vid vattentornet:

– Jag såg ett gäng som sköt raketer och gick dit för att säga till.

En av killarna pussade henne i ansiktet, sa ”jävla hora” och tryckte in raketen.

– Jag har haft mardrömmar och mått dåligt. Men jag har en positiv syn på livet och är trots allt glad att det gick så bra.

18-åringen som åtalats för raketdådet nekar. Han fördes i salen med huvudet dolt under en handduk. Bland åhörarna fanns kompisar till honom och de andra åtalade.

En av dem log och gjorde grimascher mot åhörarna. Han till och med skuggboxades lite.

18-åringen och tre kompisar är åtalade för misshandeln av vakten. En kille erkänner några knytnävsslag, men för övrigt nekar de. En femte i gänget ställs i dag inför rätta för övergrepp i rättssak.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.