Annons

Projektet gav jobb

Ungdomsprojektet på Hässleholmen ger resultat.
Borås • Publicerad 14 maj 2008
Alexander Zlojufru fick fast jobb på Brämhults Juice. Han är ett exempel där ungdomsprojektet på Hässleholmen har lyckats fullt ut.
Alexander Zlojufru fick fast jobb på Brämhults Juice. Han är ett exempel där ungdomsprojektet på Hässleholmen har lyckats fullt ut.Foto: Bengt Lagerstedt

För Alexander Zlojufru har det lett till ett fast jobb. Det tackar han sina coacher för:

– De har hela tiden sett mig som en individ och givit mig den hjälp jag behöver.

Annons

Projektet har nu ett år bakom sig och totalt har man 48 ungdomar inskrivna. I huvudsak har det varit ungdomar som av olika anledningar har haft svårigheter under och efter gymnasiet.

Samir Karamovic och Dick Skoglund är ungdomscoacher och gör upp en individuell färdplan för alla ungdomar. De har sedan en regelbunden kontakt med varje individ i ett par år, även om de får jobb.

För Alexander var vägen in i vuxenvärlden kortare eftersom han hade klarat av gymnasiet.

Det började med timvikariat på ett lager i höstas, men där trivdes han inget vidare:

– Det var rent ut sagt ett slavjobb. Och så var det lite osäkert när jag fick jobba och så. Genom coachernas kontaktnät hamnade han på Brämhults Juice där han nu är fast anställd.

För honom gick det ganska lätt att få jobb men andra behöver längre tid med stöd av coacherna:

– Det är en stor process att ändra ungdomars attityder. För vissa tar det veckor, men för andra kan det ta flera år, påpekar Samir Karamovic.

En del av ungdomarna har tidigare varit på väg mot kriminalitet och utanförskap. Samir ser dock att det går åt rätt håll för de allra flesta, och tycker att de har fått mycket större respons än väntat från ungdomarna.

Av de 48 som är med i projektet har fyra fått fast jobb och ytterligare 7–8 har timanställningar eller vikariat.

– Vår målsättning är att få så många ungdomar som möjligt att kunna försörja sig själva och ta hand om sig själv säger han.

Annons

För kommunen så är satsningen på ungdomscoacherna snabbt betald. För varje ungdom som tjänar egna pengar blir det skatteintäkter istället för bidrag.

– Men för oss handlar det inte om pengar. För oss handlar det om människor, påpekar Samir Karamovic.

Det finns dock några frågetecken. Det första är att Brämhults kommundelsnämnd inte har beslutat om någon fortsättning av projektet.

Saknar egna lokaler

Det andra hindret är att man saknar egna lokaler för att kunna prata med ungdomarna mer ostört. Just nu har man en egen hörna inne på Vi-kontoret.

Alexander jobbar heltid sedan i vintras och tjänar nu sina egna pengar genom att tillverka och förpacka juice:

– Det är ett bra jobb. Jag trivs här.

Och att vara 20 år med egen inkomst brukar innebära att man vill flytta hemifrån.

Sådana planer har dock inte Alexander:

– Så länge mamma tvättar så bor jag kvar hemma, säger han och skrattar.

Pelle Boersma
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons