Borås • Publicerad 11 september 2008

Alla som bor eller jobbar på Hässleholmen ska få säga vad de tycker om sin stadsdel.

I går startade projektet Bärkraft.

– Vi utgår inte från problemen, utan vi utgår från möjligheterna, säger Kami Namdar.

Projektet har tidigare genomförts på bland annat Fjärdingsskolan och en del var att alla lärare och elever fick skriva ett brev om vad de tycker är bra och dåligt på skolan.

Det resulterade i flera olika områden som skolan ska jobba mer med. Det handlar till exempel om elevinflytande och arbetsmiljö.

Nu ska samma metodik användas på hela Hässleholmen.

Jobbar på det

– Den kallas för frirumsmodellen och kommer ursprungligen från Mälardalens högskola. Vi jobbar med den genom Högskolan i Borås, berättar Tommy Nilsson på Brämhults kommundel.

I går var det första träffen med ett 50-tal representanter för AB Bostäder, fritidsgården, polisen, socialtjänsten och inte minst de boende.

I oktober ska de bilda två grupper som ska jobba vidare med projektet. De boende bildar en grupp medan resterande bildar den andra.

Skriva brev

– Sedan ska alla som jobbar i kommundelen, samt de boende få skriva ett brev till sin grupp med vad de tycker om Hässleholmen. Detta ska i mars sammanställas i en rapport som vi ska jobba vidare med.

Då blir det läge att även koppla in politiker och tjänstemän, förklarar Tommy Nilsson.

Han menar att det finns två huvudmål:

– Det är dels att få en bred bild av fritidsverksamheten på Hässleholmen och dels att alla aktörer får varandras bild.

Vad polisen tycker

Alla får säga sitt och alla är med och sammanfattar. Då får alla veta till exempel vad polisen tycker om hur de jobbar på fritidsgården – och tvärt om.

Tommy Nilsson påpekar att det här egentligen inte är något nytt, men att just sammanställningen ofta har saknats för att få helhetsbilden.

På första träffen var det många yrkesverksamma på Hässleholmen som var med, men bara några enstaka boende.

Liknande projekt har gjorts tidigare, men de har ofta misslyckats för att man inte har fått med de boende i området.

Handledare

Kami Namdar på Mälardalens Högskola är handledare för boendegruppen.

Han inser utmaningen och hoppas på ”mun-till-mun-metoden”:–? Vi ska utse ambassadörer som ska söka kontakt med de som bor på Hässleholmen. Det är viktigt att de boende blir delaktiga i det här och förstå att de kan vara med och skapa sin egen framtid.

Bärkraft

Grupp 1: 2 från fritidsgården2 från AB Bostäder1 från sociala blocket1 från polisen

Grupp 2: 6 från de boende (hyresgästföreningen med flera)

Pelle Boersma
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.