Premiär för hemtjänst på finska

I dag startar Sjuhärads första hemtjänstföretag med helfinsk profil. ”Jag är väldigt förvånad över att ingen annan har hunnit före mig med tanke på att det bor så många ?finländare i Borås”, säger Anne Maaninka.
Borås • Publicerad 14 januari 2013
Anne Maaninka garanterar att all personal har undersköterskeutbildning och talar både finska och svenska.
Anne Maaninka garanterar att all personal har undersköterskeutbildning och talar både finska och svenska.Foto: Lars-Åke Green
Före detta sömmerskan Maria Mujunen har bott i Borås sedan 1969, men har tappat allt mer av det svenska språket på äldre dar. Hon blir första kunden hos Anneliinas hemtjänst som utlovar finsktalande personal.
Före detta sömmerskan Maria Mujunen har bott i Borås sedan 1969, men har tappat allt mer av det svenska språket på äldre dar. Hon blir första kunden hos Anneliinas hemtjänst som utlovar finsktalande personal.Foto: Lars-Åke Green

Första kunden är redan klar: 89-åriga Maria Mujunen på Sjöbo. Hon har dragit sig för att börja anlita vanlig hemtjänst på grund av språkförbistring.

– Sedan jag blivit pensionär har jag bara umgåtts med finska vänner och tittar bara på finsk tv. Svenskan har fallit bort allt mer, säger Maria Mujunen som flyttade från Lahtis 1969 för att börja arbeta inom textilindustrin i Borås.

Efter ett flertal fallolyckor i höstas blev dock situationen ohållbar och – uppmuntrad av dottern Anita – bestämde hon sig för att trots allt att prova den kommunala hemtjänsten.

– Men det blev faktiskt inte bra på grund av att min svenska är så dålig. Det har blivit mycket missuppfattningar med personalen, säger Maria Mujunen.

För henne är det självklart att byta till det nystartade Anneliinas hemtjänst, som garanterar att all personal talar både finska och svenska.

– Det här känns som en trygg lösning för mig också när jag vet att mamma blir förstådd i alla lägen, säger dottern Anita.

Anne Maaninka växte upp i Göteborg men återvände till Finland på 1990-talet där hon så småningom startade ett hemtjänstföretag i Helsingfors, som fortfarande är verksamt.

Förra året flyttade Maaninka tillbaka till Sverige och kommer inom kort starta hemtjänstföretag på flera orter i Västsverige. Borås är först ut.

– Jag vill fortsätta arbeta med det jag kan bäst och är övertygad om att det finns behov av våra tjänster, säger hon.

Enhetschefen Pirjo Isojärvi, som själv är bosatt i Borås, kommer att leda arbetslaget.

– Jag har jobbat som undersköterska i Borås kommun i 25 år och är så otroligt entusiastisk inför det här jobbet. När människor blir äldre och lite dementa så tappar de det nya språket, det har jag sett många exempel på. Jag tror att vi kommer att fylla en mycket viktig funktion, säger hon.

Till att börja med har ytterligare två undersköterskor anställts. Anneliinaas hemtjänst kommer att erbjuda både service, som städ och tvätt, och delegerade uppgifter enligt hälso- och sjukvårdslagen (medicin, insulin, såromläggningar bland annat).

– Vår förhoppning är att växa men jag sätter inte upp några tillväxtmål, utan tar en dag i sänder, säger Anne Maaninka.

Anneliinaas hemtjänst huserar just nu i lokaler på Göteborgsvägen men kommer att flytta till en lokal i anslutning till det finska seniorboendet på Hultasjögatan.

Pensionärer med annat modersmål

Vid årsskiftet 2011/2012 fanns det drygt 3 500 pensionärer i Borås kommun som är födda utomlands. Ursprungsland för dem över 65 år:

Finland 1 701

Tyskland 195

Sovjetunionen 168

Bosnien-Hercegovina 159

Jugoslavien 159

Norge 158

Estland 139

Danmark 117

Polen 77

Ungern 65

Iran 61

Grekland 57

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.