Annons

PR-kampanjen blev ett fiasko!

Det blev fiasko när Borås stad skulle marknadsföra staden med utropstecken.
Borås • Publicerad 6 maj 2008
Uttjänta utrop. Här ligger utropstecknen, de flesta mer eller mindre vandaliserade.
Uttjänta utrop. Här ligger utropstecknen, de flesta mer eller mindre vandaliserade.Foto: PeGe Johansson

I går skulle kampanjen ha avslutats, men redan i onsdags i förra veckan fick informationsavdelningen rädda det som fanns kvar av utropstecknen – vandaliseringen blev för stor.

De stora röda utropstecknen som skulle uppmärksamma boråsarna ”att vara stolta över sin stad” blev vandaliserade.

Annons

Kostade 700 000 kronor

700 000 kronor kostade kampanjen med 53 utropstecken. Tolv stora röda utropstecken i frigolit placerades ut över staden, övriga tecken var virtuella länkar på Borås stads hemsida där skådespelaren Helge Skoog och studenten Anna Lindström presenterade aktuella platser i Borås.

De tolv stora utropstecknen i frigolit fanns utplacerade på strategiska platser för att uppmärksamma boråsarna att det händer mycket i staden.

Ryckte ut och städade upp

Men istället för att bli stolta över sin egen stad var det personer som vandaliserade utropstecken.

– Vi fick rycka ut redan förra onsdagen och samla upp det som fanns kvar av utropstecknen, de flesta var sönderslagna, helt enkelt vandaliserade, säger Marie Ingvarsson, tillförordnad marknadsförings- och informationschef.

”Meningslös vandalisering”

– Tråkigt att det blir på det här sättet. Utropstecknen kan ses som ett yttersta exemplet på meningslös vandalisering. Det hjälper inte att bli upprörd och ledsen över en meningslös vandalisering, det gäller att fortsätta kampen att ändra attityderna hos dem som vandaliserar, säger Ulrik Nilsson (m), kommunstyrelsen ordförande.

Ulf Olsson (s), vice ordförande i kommunstyrelsen. säger till BT:

– Det är tragiskt att saker och ting inte får vara ifred. Kampanjen kostade 700 000 kronor sammanlagt med utropstecknen, den stora kampanjen på internet och annonser i tidningarna. Man kan alltid ifrågasätta kostnader för marknadsföringsinsatser, men en stad av Borås storlek måste ibland satsa på att marknadsföra sig.

Annons

Ingen utvärdering

Marie Ingvarsson kan idag inte ge ett svar på hur mycket kampanjen påverkat boråsarna att bli mer positiva till sin stad.

– Vi har inte hunnit utvärdera det som hänt, säger hon.

PeGe Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons