Många av de föräldrar som hämtar sina barn på Ekarängsskolan är positiva till en sammanslagning med Trandaredsskolan.
Borås • Publicerad 14 maj 2009
Föräldrarna Linda Langmead och Andreas Warsaeus är positiva till att en sammanslagning av skolorna utreds. Här hämtar de barnen Emma Warsaeus, Jacob Nejderås, Eric och Stina Langmead och Hanna Liljegren.
Föräldrarna Linda Langmead och Andreas Warsaeus är positiva till att en sammanslagning av skolorna utreds. Här hämtar de barnen Emma Warsaeus, Jacob Nejderås, Eric och Stina Langmead och Hanna Liljegren.Foto: Lennart Magnusson

– Det blir rättvist, säger en pappa om att både barnen med svensk och utländsk bakgrund i så fall får byta skola.

Barnen leker i full fart på skolgården. Föräldrarna som kommer för att hämta pratar gärna om den utredning som nu ska inledas för att se vilka konsekvenser en sammanslagning av kommundelens båda skolor får. Ambitionen är att öka integrationen.

– Jag tycker att det känns bra, säger Linda Langmead.

Både hon och Andreas Warsaeus bor på gatan precis bredvid skolan, så deras barn kan få längre väg. Men det tycker föräldrarna inte är ett stort hinder.

– Det blir inte många meters skillnad.

– Det är en fördel om det blandas upp mer, det är bra för alla parter.

– Det kan bli mer kontakt mellan stadsdelarna och barnen lär känna varandra på ett annat sätt.

Helena Raimas var den på föräldraföreningens möte nyligen som uttryckte sin skepsis mot förslaget.

– Det måste fungera i praktiken också. Bor man centralt vill man ha nära till skolan.

Hon tycker att konsekvenserna måste utredas noga och ser flera nackdelar.

– Hur blir det för oss som har flera barn och kanske ska ha dem på olika ställen? Och blir det inte splittrat att byta skola, många barn kommer redan från splittrade familjer?

Hon tar också upp miljöaspekten, om barnen ska skjutsas då de får längre till skolan.

Kerstin Ödvall är positiv till utredningen och menar att det inte är bra för någon om en skola tenderar att få allt färre svenska barn. Isabel Barahona håller med.

– Det är bara bra med större blandning. Det är bra för språkutvecklingen och det sociala, säger Barahona. Och då kommer inte barnen att känna sig utanför.

I går kväll togs frågan upp när styrelsen för Trandaredsskolans föräldraförening och klassrepresentanter hade möte.

– Ur integrationssynpunkt har vi inget att säga. Men det handlar om närhet och barns trygghet och det måste finnas andra sätt än att slå ihop skolor, sa Håkan Johansson från föräldraföreningen.

Den hoppas att få vara med och påverka och på att informationen ska bli bra till alla berörda.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.