Annons

Politiker vill ge äldre kall mat

Först ut att säga sitt om hur äldre i Borås ska få hjälp med maten är kommundel Centrum.
Borås • Publicerad 9 maj 2008

De eniga politikerna vill att kyld mat införs också i Borås.

Idag finns stora brister när de äldre får mat hemburen till sig. Kommunen klarar inte att hålla värmen och kvaliteten på maten och något måste göras för att uppfylla livsmedelslagens krav. Nu är det dags för remissrunda och kommundelarna ska få säga sitt.

Annons

– Vi är positiva till förslaget om kyld mat, men skickar också med att det är väldigt, väldigt viktigt att det inte känns som en försämring på något sätt, säger ordförande Cecilie Tenfjord-Toftby.

Med kyld mat får de äldre många rätter att välja mellan, de får leverans för ett antal dagar i taget och de kan äta på en tid de själva vill.

– Jag förstår att de äldre är rädda, att de som bara har matleverans undrar om de inte ska få några besök alls.

Men så ska det alltså inte bli.

– De ska inte förlora sin livskvalitet bara för att de får kyld mat.

Cecilie Tenfjord-Toftby konstaterar också att metoden med kyld mat inte är oprövad. Dalsjöfors har redan infört systemet, som också finns på andra platser i landet. Centrum menar också att det kan vara ett alternativ att producera den kylda maten i Borås stads regi.

Oppositionen gick med på förslaget om kyld mat till de äldre i Borås.

– Ja, det är risk för att vi var eniga, säger Bertil Ekwall (s).

Han känner sig tveksam till om det ska behöva bli så här, men menar att nu är det dags att pröva och göra en utvär-dering.

Om den kylda maten införs i Borås kräver politikerna i Centrum en uppföljning av hur det fungerar, både när det gäller matkvaliteten och sociala insatser.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons