Politiker som sa nej säger ja – ungdomar får rabatt på bussen

Det blir ungdomsrabatt på bussarna i Borås från årsskiftet.
Borås • Publicerad 8 oktober 2008

I måndags röstades förslaget ner i kommunstyrelsen, men i går beslutade den borgerliga majoriteten i Borås att ändå införa rabatten.

Det har varit många turer kring ungdomsrabatten bland politikerna i Borås. Under en period har det bara varit Uddevalla och Borås som inte infört ungdomsrabatt. När så Uddevalla nyligen införde rabatten aktualiserades åter frågan i Borås.

Senast i måndags var frågan åter uppe i kommunstyrelsen då socialdemokraterna lämnade ett initiativärende om att införa ungdomsrabatten.

Det blev ett avslag från majoriteten men samtidigt lät kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson (m) antyda att frågan åter skulle komma upp på dagordningen.

I går blev det klart. Kommunstyrelsens borgerliga majoritet bestämde sig för att införa ungdomsrabatten från första januari. Förslaget kommer att finnas med i budgeten för nästa år.

– Budgetgruppen hade med ungdomsrabatten i budgetförslaget, men vi ville följa reglerna och presentera förslaget för kommunstyrelsegruppen först innan beslut, säger kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (fp) på frågan varför man inte kunde säga ja till rabatten redan i måndags.

Han säger att socialdemokraternas initiativärende har inte påverkat beslutet, förslaget fanns med sedan tidigare i budgetförslaget.

Nu inför Borås som sista kommun i regionen ungdomsrabatt i kollektivtrafiken. Varför har det dröjt så länge?

– Bra fråga, säger Morgan Hjalmarsson. Men det har varit mycket väsen om ersättningarna till Västtrafik.

För ett och ett halvt år sedan vände sig Västtrafik till regionens kommuner och frågade om de ville vara med och betala för en ungdomsrabatt. Borås är sist i raden av kommuner som nu inför rabatten.

Alla unga mellan 20 och 25 år får rabatt med 25 procent när de köper periodkort på Västtrafik. Rabatten gäller både i kommunen och regionalt.

Ungdomsrabatten beräknas kosta Borås stad 1,4 miljoner kronor per år. Ju fler ungdomar som åker desto mindre blir kostnaden.

Den totala kostnaden för kollektivtrafiken är 90 miljoner kronor per år.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.