Poliser kan kräva förstärkning för att rycka ut till Hässleholmen

Borås Artikeln publicerades
Dådet på Hässleholmen ledde till ett mycket stort pådrag. Skyddsombudet befarar att händelser leder till att patruller avvaktar med att gå in i området tills de säkrat förstärkning.
Foto:Petter Trens
Dådet på Hässleholmen ledde till ett mycket stort pådrag. Skyddsombudet befarar att händelser leder till att patruller avvaktar med att gå in i området tills de säkrat förstärkning.

Händelsen på Hässleholmen då en polis blev knivstucken kan leda till att patruller avvaktar med att gå in i området tills de får förstärkning, vilket kan drabba allmänheten.

Det befarar Markus Eriksson, som är biträdande huvudskyddsombud i polisområde Älvsborg.

– Vi måste fundera på vårt arbetssätt och våra rutiner. Oavsett vilken typ av larm vi åker på så måste vi se till att vi har förstärkning i direkt anslutning eller kanske på plats från början, säger han.

– Det kan få effekter för tredje man.

Dådet i tisdagskväll skakade om polisen.

– Det var ju ett rent mordförsök på en polis som egentligen var ute på ett skituppdrag. Jag jobbar själv i yttre tjänst och vet hur tongångarna går nu, berättar Markus Eriksson.

Han beskriver en utveckling på Hässleholmen där många personer plötsligt kan flockas runt en patrull vid ett ingripande. Som kan vara rutinartat.

– Det sätter enorm press på poliser, vilket gör att de känner sig tvingade att kalla på förstärkning.

– Vi har väl känt att det funnits någon form av balans tidigare, men nu har den kraftigt rubbats. Om någon går till angrepp mot en polis med kniv så innebär det att kriminella flyttat fram sitt våldskapital.

– Det betyder att nästa gång behovs inte lika mycket för att kliva över gränsen.

Markus Eriksson tror att tisdagskvällens händelse sätter spår i framtiden:

– Jag är tämligen säker på att nu är det ingen som chansar utan nästa gång höjs ribban tidigare. Jag förväntar mig en högre beredskap bland kollegor på att det faktiskt kan gå åt skogen.

– Vi ska jobba "by the book" och försöka lugna ner. Men kollegor kommer inte att låta gäng komma för nära inpå sig i framtiden utan kräva avstånd. Försöker någon ta sig innanför det avståndet kommer våldsnivån per automatik att höjas.

Markus Eriksson talar om att målet är att allmänheten inte ska behöva lida:

– Vi ska finnas på Hässleholmen om någon behöver hjälp. Vi ska synas där och agera, det är inget snack om det. Kriminella ska känna att de har blåslampa efter sig och inte får vara i fred.

Han menar att polisledningen har ett ansvar, både mot personal och boende:

– Det finns en förväntan på att arbetsgivaren ser till att vi har manskap och uthållighet och kan jobba tryggt och säker. Annars kan det bli så att vi höjer nivån i en månad, sedan återgår allt till det gamla.

Markus Eriksson uppfattning är att polisen har starkt stöd från allmänheten:

– Jag vet att många boende är trötta och anser att kriminella och gäng passerat en gräns. Men de kan inte förvänta sig att polisen gör allt utan måste kliva fram och markera att det är deras område och inte låta en liten klick styra.