Polisen varnar för bluffsamtal från Somalia – notan kan bli dyr

Flera sjuhäradsbor som blivit uppringda av ett okänt Somalianummer varnar nu för att det kan bli dyrt att ringa tillbaka.
Borås • Publicerad 3 oktober 2008

Senast på fredagen fick polisen en anmälan från en kvinna i Ulricehamn.

– Även om det inte är ett brott att ringa till någon så finns all anledning att varna för detta, säger inre befälet Lennart Stenquist vid Boråspolisen.

Det brukar börja med ett missat samtal till mobilen från telefonnumret +25260962204. Det är ett nummer till Somalia.

Folk som ser numret till det missade samtalet på sina telefoner blir kanske nyfikna och ringer tillbaka. Men då riskerar de att bli blåsta påpengar.

Den som ringer kopplas till en telefonsvarare och en röst meddelar att samtalet snart ska kopplas vidare. Under väntetiden spelas musik.

Minut efter minut går och kostnaden för samtalet stiger snabbt.

Telia känner till Somalianumret och råder kunder att vara försiktiga med att ringa upp missade samtal. Även Eniro 118118 kan bekräfta att svenskar har blivit uppringda och känt sig lurade.

Det är inte första gången denna typ av bluffar förekommer. De brukar dyka upp ett par gånger om året och vid tidigare tillfällen har det varit samtal från andra länder än Somalia.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.