Polisen varnar för båtbedragare

Borås Artikeln publicerades
Arkivbild.
Arkivbild.

Polisen varnar båtägare och köpare för en bedragare i Västsverige som säljer andra personers båtar.

Kvinnan ringer upp köpare på Blocket och försöker lura dem med hjälp av en snyfthistoria.

I somras ska en kvinna som är bosatt i Älvsborg ha ringt upp två köpare för att sälja en båt i Västsverige, som tillhör någon annan. Enligt Patrik Wernersson vid polisens båtsamverkan Älvsborg är kvinnan känd av polisen sedan tidigare som yrkeskriminell och tillvägagångssättet är helt nytt enligt honom.

Kvinnan ska, enligt Wernersson, berätta för de potentiella köparna att hon är nyskild och att hennes ex har fått bilen och nu står hon med en båt hon måste få sålt - till en billig slant.

– Jag har tidigare inte varit i kontakt med detta. I de här två fallen har hon misslyckats. Det kan bero på flera saker, bland annat att ägaren har sett att någon har klippt upp låset och har då lyft upp båten. Tillvägagångssättet är så fräckt, säger Wernersson och fortsätter:

– Man förväntar sig inte att en 60-årig kvinna iskallt ska gå ner till en brygga och iskallt säga det här är min båt och sedan försöka sälja den, det är helt nytt för mig.

Han berättar även att det, som köpare, gäller att vara uppmärksam och misstänksam om något låter för bra för att vara sant.

– Hade det varit en man som såg lite ovårdad ut så blir folk mer misstänksamma. Men nu är det en kvinna som drar en snyfthistoria men som i själva verket är en yrkeskriminell.