Polisen: Nätbrotten är mycket svåra att utreda
Han är chef på IT-sektionen på Rikskriminalpolisen.
De IT-relaterade brotten beror ofta på ett rätt lågt säkerhetstänkande hos användarna, menar han.
– Kaparna kommer in rätt enkelt, det är problemet.
Hur ska jag skydda mig om jag vill starta en blogg?
– Du måste ha ett vettigt lösenord – och du måste ha ett till varje ställe. Om du har samma nyckel till både stugan, villan och bilen och du tappar den, då kommer man in överallt. Det är samma sak på nätet.
Förra året fördubblades antalet anmälningar om dataintrång. 2010 anmäldes drygt 2 300 fall i hela landet. Hittills i år har redan över 2 200 kommit in. Och den senaste tiden har det varit mycket fokus på kapade twitterkonton och lösenord.
Boråsaren och den avhoppade SD-politikern William Petzäll är ett exempel. Förre Elfsborgstränaren Magnus Haglund likaså. Och för ett år sedan skrev BT om den så kallade fullistan. Bilder togs från Facebook och sedan kunde man klicka på dem och rösta på vilka flickor som var snyggast eller fulast.
Dan-Inge Asp, poliskommissarie i Borås, säger att det är mycket svåra brott att utreda.
– Även om vi har en IP-adress så kan den leda till en skoldator, eller till ett internetkafé i utlandet.
Han, som många andra, uppmanar till försiktighet där ute på nätet, håll hårt i kortnummer, var rädd om lösenorden.
– De som begår brotten blir mer och mer sofistikerade. Det här är en relativt ny brottslighet, men vi har fått signaler om att vi ska satsa mer på det här nästa år.
Det finns sätt att skydda sig, lösenorden är ett sätt, att använda vattenstämplade bilder är ett annat. En metod som ”vanställer” en bild samtidigt som man behåller dess utseende. Genom den här metoden gör man det svårt att använda bilden utan godkännande.
– Det är bättre att vattenstämpla än att inte göra det, men om den som vill kapa är tillräckligt angelägen så kommer han eller hon in i alla fall att göra det, säger Anders Ahlqvist på Rikskriminalpolisen.
Är det lönt att polisanmäla sådana här brott?
– Det är alltid lönt. Om det inte anmäls blir det aldrig uppmärksammat. Men visst måste vi prioritera och ofta är de här fallen svårutredda.
Använd många olika lösenord.
Lägg inte ut bilder och uppgifter som du inte vill att andra ska komma över.
Tänk på vem som känner till dina lösenord. En relation kan ta slut. Har partnern dina uppgifter är det som att ha kvar nyckeln till din lägenhet.
Anmälda bedrägerier med hjälp av internet inom Borås polisområde:
2009: 146 stycken
2010: 86 stycken
2011: 74 stycken
Det stora antalet 2009 kan bero på att brotten kodades annorlunda. I den här brottskategorin ingår bland annat ocker, hot, bedrägeri, kapning.