Polisen glömde inlåsta pengar

Pengar som beslagtagits vid ett narkotikatillslag glömdes bort i flera månader i ett kassaskåp hos Boråspolisen.
Borås • Publicerad 3 mars 2008

Vid en husrannsakan mot en person som misstänktes för knarkaffärer beslagtog Boråspolisen cirka 44 000 kronor i kontanter i maj 2006. Pengarna hamnade sedan i ett kassaskåp i polishuset där de upptäcktes först tio månader senare.

Då hade mannen redan dömts för narkotikabrott och blivit skyldig att betala staten 150 000 kronor. Det var så mycket den narkotika mannen sålt beräknades vara värd. Men när mannen skulle betal av på skulden fanns inte de aktuella pengarna med i redovisningen.

När polistjänstemän upptäckte pengarna som låg i kassaskåpet i februari förra året visste de inte vad de skulle göra med dem, och valde att sätta in dem på ett bankkonto som tillhör Statsverket.

När mannen upptäckte att de beslagtagna kontanterna inte räknats av från hans skuld anmälde han saken till Justitieombudsmannen, JO, som har inlett en undersökning. I ett yttrande till JO skriver Riksåklagaren att reglerna för hur beslagtaget gods ska förvaras är otydlliga, men att åklagaren i stort sett har agerat riktigt med pengarna.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.