Polisen: – Cannabismissbruk leder ofta till tyngre missbruk

Borås • Publicerad 24 oktober 2008

Cannabis är den stora inkörsporten till tyngre droger, anser Magnus Dahl, chef för länskriminalens narkotikaenhet i Borås.

– Har du väl provat cannabis är det mycket lättare att du provar annat, säger han.

Cirka 15 odlingar har upptäckts i Boråsområdet på drygt en månad. Men Magnus Dahl verkar inte förvånad:

– Det beror både på att odlandet ökar och på att fler upptäcks. Börjar man gräva hittar man mer, kommer man in i en krets så ger det ena det andra.

Största beslaget i Borås de senaste veckorna är fyra kilo färskt växtmaterial. När cannabis skördats, torkats och bearbetats klart brukar 30 procent återstå, vilket innebär att beslaget motsvarar drygt ett kilo färdig cannabis.

– Det är väl värt ett års fängelse ungefär, tror Dahl.

Gränsen för grovt narkotikabrott går vid två kilo och då blir straffen strängare.

Odlarna är unga män, från 19-20 år upp till 25-årsåldern. Killar som är benägna att testa det mesta, enligt Magnus Dahl.

Få ser sig själva som missbrukare eller kriminella. De talar om en oskyldig drog som inte är olaglig i vissa länder. Om spänningen och kicken när odlingen lyckas. Och så vidare.

– Jag är inte knarkare utan själva odlandet är i så fall mitt missbruk, säger en 27-årig boråsare som odlat i tio år.

Han kallar sig höginkomsttagare med fin fasad:

– Det krävs stora pengar när du investerar i utrustning. Givare, pumpar, automatiskt bevattning och så. Det kan gå på 15-20.000 kronor.

Allt som krävs kan köpas lagligt. De som säljer produkterna står också för bruksanvisningar.

– Det är svårt att förbjuda krukor, växtnäring och annat. Det är först när frön börjar gro som man går över gränsen, förklarar Magnus Dahl.

– Men att importera cannabisfrön och påstå att det är fiskmat eller fågelfrö tycker jag går alldeles för långt, anser han.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.