Polis: Lätt för unga att få tag i sprit

En 14-åring i Borås kan ganska enkelt skaffa en flaska vodka och ett problem är allmänhetens attityd.
Det anser Niclas Svärd, chef för polisens ungdomsgrupp.
Borås • Publicerad 9 mars 2010

– En del påstår att det blivit svårare att få tag på alkohol. Men när vi pratar med unga så verkar det inte vara något större bekymmer, säger han.

BT har många gånger berättat hur unga når langare via mobilnummer utan registrerad abonnent. De kan hämta varor eller få dem utkörda.

Men förra året gjordes flera större tillslag i Borås, som ledde till åtal och fällande domar. En del säljare är försiktigare nu och vissa unga tycker det blivit besvärligare att skaffa alkohol.

– Det stora problemet är inte spaningsmetoderna utan allmänhetens attityd, menar Niclas Svärd.

Många vuxna fördömer langning, medan andra inte tycker det är så farligt. De köpte ju själva i den åldern, och så vidare.

En sådan attityd gör det svårt att komma åt langarna, anser Svärd. Som också varnar för risker:

– Vissa langare kan vara del av en organiserad brottslighet som också ägnar sig åt annat. Då riskerar du att bli krävd på en påhittad skuld eller så kan du råka för att annat obehag.

Polisen i Borås har arbetat aktivt mot langning vilket lett till att många åkt dit. Senast i går åtalades en misstänkt säljare.

–Vi bearbetar vi alla tips. De är mycket viktiga för oss och när vi avslöjar langare har det oftast börjat med ett tips, säger Niclas Svärd.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.