Polis krockade med moped - åtalad för vårdslöshet och tjänstefel

En polisman som körde på en mopedist som han jagade har åtalats för vårdslöshet i trafik och tjänstefel.
Borås • Publicerad 13 oktober 2010

I juli förra året jagade en polisbil ifatt en moped med två ungdomar på Gotlandsgatan i Borås. Jakten slutade med att polisbilen körde in i mopeden så att personerna på mopeden blev mörbultade.

Polisen hade följt efter vad han trodde var en stulen moped ända från Varbergsvägen via Regementet till Parkstaden. Ungdomarna var dock inte intresserade av att stanna, men av en helt annan anledning: mopeden gick för fort.

– Han (polisen) började blinka med blåljus och då vinkade min kompis: Ja, men vi smiter undan bakom hörnet genom tunneln (under järnvägen vid Gotlandsgatan) så slipper vi få böter, har mopedens ägare berättat i förhören.

Mopeden gick i 50-60 kilometer i timmen har både ungdomarna och polismannen vittnat om.

– Så kommer vi körande mot en tunnel och 20-30 meter innan tunneln så hör jag att han (polisen) gasar på och medan jag kollar bakåt så smäller det och så körde han rakt in i oss, fortsätter han.

Vid krocken fastnade mopedens skärm i polisbilens grill och knuffades 20-30 meter framåt innan ekipaget tog stopp. Ungdomarna hävdar att de hade fullgas vid smällen men polismannen har en annan version:

– Plötsligt bromsade mopeden in hårt varvid polisbilen inte hann stanna helt.

Åklagaren anser att polismannen körde för fort och inte höll tillräckligt avstånd till mopeden, vilket polismannen förnekar.

Mopeden visade sig inte vara stulen och misstankarna om trimning har avskrivits.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.