Pojken filmades under misshandeln: "De höll på hela kvällen"

Pojken blev slagen med knytnävar och basebollträ och hotad med en stor kökskniv. Och allt filmades med mobil. Den 16 minuter långa filmen spelas upp när fyra unga personer i dag ställs inför rätta i Borås.
Borås • Publicerad 18 mars 2010

Poliser i Borås som utreder ungdomsbrott reagerar mot ett brutalt och hänsynslöst våld som går allt längre ner i åldrarna. Och allt oftare utnyttjas mobilkameror när någon hotas, förnedras eller pinas.

Fallet som nu tas upp i tingsrätten är ett av de grövsta exemplen på mobilfilmning som avslöjats i Borås de senaste åren.

BT har tidigare berättat hur en 14-årig pojke blev hotad, misshandlad och krävd på pengar för att han råkat närma sig en tjej som en annan kille var intresserad av.

Han fick knytnävsslag mot ansiktet. Han blev slagen med bollträ på benen och bränd med tändare på en arm. Han fick lägga upp en hand på bordet medan en annan kille hackade med kniv runt om den. Och så vidare.

Så höll det på och minst 16 plågsamma minuter filmades. Med pojkens egen mobil som tagits ifrån honom. Den var igång medan 14-åringen satt på en köksstol och blev pinad.

– Det syns tydligt hur uppskakad och rädd han är, säger Ove Svensson.

På filmen vädjar pojken om att inte bli slagen.

– Vi har inte slagit än. Vi leker bara, hörs en annan röst och så fortsätter det.

Efteråt fick offret med sig mobilen med filmen.

– Så du vet vad som händer om du sticker upp igen.

Men killarna som plågade 14-åringen i lägenheten insåg kanske att filmen kunde bli ett farligt bevis mot dem. Vid ett senare tillfälle gav de sig på pojken i Knalleland och raderade den.

Polisen lyckades återskapa filmen och den är nu ett av åklagarens viktigaste bevis.

– Jag har inte kollat själv men hört att ungdomar lägger ut filmer där andra förnedras på nätet. Det kan väl finnas olika anledningar till att man håller på och filmar så här, tror Ove Svensson.

– Just i detta fall skulle det tjäna som en påminnelse för pojken, anser han.

De åtalas för dådet 17-årig pojke: Misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak, försök till utpressning, narkotikabrott.25-årig man: Misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak, narkotikabrott.19 årig flicka: Medhjälp till försök till utpressning, narkotikabrott.Annan 19-årig flicka: Medhjälp till försök till utpressning, narkotikabrott.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.