GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

BT Dokumentär tillbaka – skildrar mordet på Malin, 16, i Sparsör

16-åriga Malin Kristiansens död chockade och rörde upp känslorna i ett helt samhälle.
Nu, tio år senare, berättar Borås Tidning om den tragiska händelsen i dokumentärpodden Mordet i Sparsör.
BORÅS • Publicerad 11 maj 2019 • Uppdaterad 11 maj 2019
Jennie Ölund och Elin Kullander gör podden Mordet i Sparsör.
Jennie Ölund och Elin Kullander gör podden Mordet i Sparsör.
Foto: Sanna Tedeborg

Efter dokumentärerna om mordet på Reijo Daag 1976 och mastsabotaget i Häglared kommer BT:s dokumentärpodd tillbaka med sin tredje serie. Den här gången skildras mordet i Sparsör 2009.

Den nya serien är gjord av BT-journalisterna Elin Kullander och Jennie Ölund, som delat upp arbetet sinsemellan. Elin har redigerat, klippt och skrivit manus medan Jennie genomfört samtliga intervjuer.

Ingen av dem var vid tidpunkten för mordet på Malin Kristiansen, en sensommardag i början av augusti för tio år sedan, verksamma som journalister.

Men Jennie Ölund, som skulle fylla 15 år, har ändå starka minnen av händelsen.

– Det pratades väldigt mycket om det bland mina kompisar och det gick mycket rykten om vad som verkligen hade hänt, säger Jennie Ölund.

Nu har hon i egenskap av reporter intervjuat och pratat med människor som på ett eller annat sätt var inblandade i den tragiska händelsen: Malins familj, hennes vänner, polis och annan personal.

– Sedan har vi också gått igenom förhör och förundersökningsprotokoll för att verkligen kunna gå på djupet och sätta oss in i vad som verkligen hände. Det gör att man som reporter även blir väldigt känslomässigt berörd, säger Jennie Ölund.

BT dokumentär om mordet i Sparsör har premiär den 31 maj.
BT dokumentär om mordet i Sparsör har premiär den 31 maj.
Foto: Privat

Däremot har det varit svårt att få människor i den jämnårige gärningsmannens närmsta krets att ställa upp och berätta.

”Det här är ju ett extremt ovanligt våldsbrott eftersom både offer och gärningsman är så unga människor. Sedan innehåller historien självklart mycket mörker”

Elin Kullander förväntar sig förstås reaktioner när serien börjar sändas den 31 maj.

– Det här är ju ett extremt ovanligt våldsbrott eftersom både offer och gärningsman är så unga människor. Sedan innehåller historien självklart mycket mörker. Det gör att vi har satt en press på oss själva för att göra berättelsen rättvisa.

Elin Kullander avslöjar också att serien även kommer att ta upp efterspelet av den uppmärksammade händelsen i Sparsör.

– Vi har tittat på hur vården ser ut för unga gärningsmän som begår våldsbrott. Om vad som händer efter att de avtjänat sitt straff och vilka åtgärder som görs för att de inte ska återfalla i brottsliga gärningar.

Håkan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.